Select Page

Stiglo pola milijuna cjepiva za potrebe Federacije BiH

Stiglo pola milijuna cjepiva za potrebe Federacije BiH

Iako je trebao sletjeti jutros u 9 sati, zrakoplov ruske zrakoplovne tvrtke Sibirian Airlines sletio je u 12:45 sati na pistu sarajevske zračn luke iz Novosibirska. U kargo zrakoplovu za potrebe Federacije BiH stiglo je pola milijuna kineskih Sinopharm cjepiva protiv koronavirusa.

Cjepiva su na zračnoj luci dočekali v. d. direktora Zavoda za javno zdravstvo FBiH Siniša Skočibušić i zamjenik veleposlanika NR Kine u BiH Miao Dake, piše Klix.ba. 

Ovom pošiljkom konačno će moći početi masovna imunizacija diljem ovog bh. entiteta. Na nadležnim će sada biti veliki zadatak da brzo organiziraju učinkovit, siguran i jednostavan proces masovne imunizacije kako bi se izbjegle gužve.

Također, zadatak će biti i promocija imunizacije, nešto što je zasigurno trebalo biti urađeno mnogo ranije, kako bi stanovništvo bilo motivirano za imunizaciju kada se pojave veće doze cjepiva.

Iako je već kolovoz i uveliko se očekuje četvrti val korone, ovo je prvi kontingent cjepiva koje je uspjela dogovoriti i nabaviti Vlada Federacije BiH izravno od proizvođača.

Sve do sada pristigla cjepiva su bile donacije drugih zemalja ili su doze stizale putem mehanizama COVAX i EU4HEALTH.

Treba istaći da za tri dana za potrebe cijele BiH stiže donacija Austrije od 500.000 doza cjepiva AstraZenece.

VL

OGLASI

Loading