Select Page

STIŽE SMRTONOSNI URAGAN: AMERIKA SE PRIPREMA NA NAJGORE

STIŽE SMRTONOSNI URAGAN: AMERIKA SE PRIPREMA NA NAJGORE

Stanovnici Louisiane i juga Teksasa pripremaju se za nalet uragana Laura koji je u samo jednom danu prerastao iz kategorije 1 u kategoriju 4 na skali od 5 i meteorolozi ga smatraju “krajnje opasnim”. Ojačaju li vjetrovi koje sa sobom nosi Laura još 11 kilometara na sat, uragan će doseći kategoriju 5. Kako javlja CNN, Laura je već sada snažnija od katastrofalnog uragana Katrina koji je 2005. pogodio SAD.

“Uz vjetrove koji pušu do 220 km/h uragan bi mogao izazvati smrtonosne poraste vodostaja, potencijalno katastrofalne, ekstremne vjetrove, kao i iznenadne poplave”, upozorio je Nacionalni centar za uragane u posljednjem javljanju. Laura bi kopno trebala zahvatiti za svega par sati.

“Uragan Laura je jako opasan i brzo jača. Slušajte lokalne dužnosnike. S vama smo”, tvitao je predsjednik Donald Trump.

Meteorolozi javljaju i kako će ovaj uragan dovesti do brojnih tornada i pijavica.

“ODMAH SE SKLONITE! Ponašajte se kao da dolazi tornado i odmah se sklonite. Zaštitite svoje živote!” stoji u posljednjem upozorenju Nacionalnog centra za uragane.

Gradonačelnik Lake Charlesa u Louisiani kazao je kako nisu uspjeli evakuirati dovoljno ljudi.

“Učinili smo sve što smo mogli. Strahujem da nismo uspjeli evakuirati dovoljno ljudi. Ako ne budete u skloništima kada uragana udari, utopit ćete se. Nema šanse da preživite nalet ako niste u skloništu”, kazao je Nic Hunter.

Guverner Louisiane John Bel Edwards upozorio je, pak, da će dijelovi zemlje biti potpuno pod vodom. “Dijelovi Lake Charlesa bit će potopljeni, tako nešto nijedno živo biće nije nikad vidjelo”, kazao je.

Uragan prijeti Teksasu i Louisiani

Uragan se u 19 sati po srednjoeuropskom vremenu nalazio 320 km južno od Lake Charlesa u Louisiani, gdje se nalaze centri za preradu nafte kojima prijete poplave. Lokalni stanovnici su evakuirani.

Laura, koja je u utorak bila na 845 km od Louisiane, donijela je snažne pljuskove i poplave na Haitiju i u Dominikanskoj Republici, gdje je najmanje 24 ljudi izgubilo život. Na Kubi je prouzročila tek materijalnu štetu.

U utorak je u Meksičkom zaljevu puhala brzinom od 120 km/h, prije nego što je zaprijetila saveznim državama Teksasu i Louisiani. Uragan Laura još jutros je bio uragan prve kategorije, a u roku od 15 sati porastao je na uragan četvrte kategorije

vecernji.ba

OGLASI

Loading