Select Page

Sirijski rat je gotov – slave Assad i Putin

Sirijski rat je gotov – slave Assad i Putin

U vrijeme dok snage sirijskog predsjednika Bashara al-Assada bilježe velike pobjede na svim bojištima, u prijestolnici Kazahstana, u Astani, počela je peta runda razgovora o okončanju rata u Siriji koji je ušao u sedmu godinu.

Putin i Jinping presretni zbog snažnog trgovinskog rasta

Sirijska vojska izvijestila je kako je uoči početka pregovora u Kazahstanu privremeno prekinula borbe na jugu zemlje. Fokus je razgovora, koji okupljaju i predstavnike triju država koje sponzoriraju pregovore, Rusije, Turske i Irana, na uspostavi sigurnih zona te se očekuje nastavak utvrđivanja četiriju sigurnih zona koje su dogovorene još u svibnju i koje će nadzirati isključivo ruska vojska. Prema ranijem dogovoru, vladine snage i pobunjenici trebali bi okončati neprijateljstva u četiri zone u kojima živi više od 2,5 milijuna ljudi, što bi trebao biti i preduvjet za okončanje rata u toj zemlji. Assad i Putin već slave pobjedu u sirijskom ratu koji je, čini se, došao do samoga kraja.

Naime, nakon što će u te četiri zone, u provinciji Idliba, Homsa, te oko Damaska u istočnoj Guti, kao i na jugu Sirije u provinciji Daraa, uz granicu s Jordanom, na snagu stupiti primirje, počet će pregovori o predaji oružja i mirnoj reintegraciji područja pod kontrolom pobunjenika. Dogovoreno je da Moskva razmjesti nove kontingente svojih vojnika koji će doći uz Rusije kako bi patrolirali zonama demilitarizacije u Siriji u roku od dva do tri tjedna nakon finaliziranja sporazuma s Turskom i Iranom.

Rusija i Iran, koji podržavaju vladu sirijskog predsjednika Bashara al-Assada, i Turska, koja podržava neke od pobunjenika, ali je i ruski saveznik, usuglasili su se o stvaranju četiri demilitarizirane zone u Siriji. Ono što najviše iznenađuje, taj će sporazum obuhvatiti i provinciju Idlib na sjeverozapadu Sirije, koji je postalo uporište džihadista. Međutim, Nusra Fronta i ostale islamističke frakcije koje se danas nalaze u Idlibu pod utjecajem su Turske i Katara, koji u zadnje vrijeme imaju jako loše odnose sa SAD-om i bivšim saveznikom i glavnim financijašem džihadista, Saudijskom Arabijom. Analitičari smatraju da je pristanak džihadista u Idlibu na mirnu integraciju veliki preokret u sirijskom ratu.

Britanska džihadistica očajnički se želi vratiti u domovinu

Pregovori u Astani održavaju se paralelno s pregovorima u europskom središtu UN-a u Ženevi. Pregovori u Ženevi i u Astani mogli bi biti ključni u okončanju rata u Siriji. Rusija je sve dominantnija u Siriji i analitičari smatraju da Amerika gubi svoj utjecaj u toj zemlji. Zbog toga je američki predsjednik Donald Trump nedavno, ponovno pod krinkom korištenja kemijskog oružja Bashara al-Assada, zaprijetio novim napadom na Siriju. Naime, Rusija je počela izgradnju nove vojne baze na jugoistoku Sirije, u naselju Hirbet Ras al-Waar. To naselje nalazi se na sirijsko-iračkoj granici i na taj način Rusija prvi put nakon vojnog ulaska u rujnu 2015. širi svoju nazočnost u Siriji, koja se prije ograničavala na zapadni dio, uz Sredozemnu obalu. Nova baza Rusiji će omogućiti nadzor jugoistočnih sirijskih regija i njezinih granica za čiju se kontrolu sukobljavaju postrojbe koje podupire SAD i one koje potpomaže Iran, borci Hezbollaha i šijitske dobrovoljačke jedinice.

Ruska vojska tako će se približiti izraelsko-sirijskoj granici više nego ikada prije. Rusi će na taj način od središta Golanske visoravni biti udaljeni 85 kilometara i 110 kilometara od njezina južnog dijela, što znači da će biti smješteni blizu položaja izraelske vojske. Isto tako, novi strateški poligon Rusije bit će 96 kilometara od sjevernog dijela jordanske granice i 185 kilometara od točaka razmještaja američke i jordanske vojske, u blizini zone At-Tanfa – na tromeđi Sirije, Iraka i Jordana.

Putin je, sve većom dominacijom Rusije u Siriji, zadao veliki udarac svom kolegi Donaldu Trumpu i američkoj administraciji jer, prema mišljenju analitičara, dok oni gube vrijeme zabavljajući se analizom i istraživanjem koliko je Rusija utjecala na američke izbore, Putin potiho, ali sigurno osvaja Siriju i postaje glavni igrač na Bliskom istoku.

vecernji.hr

OGLASI

Loading