Select Page

Stižu priznanja iz svijeta: Veliki uspjeh pčelara iz Posušja

Stižu priznanja iz svijeta: Veliki uspjeh pčelara iz Posušja

Ivan Milićević iz Posušja godinama se bavi pčelarstvom. Prije četiri godine doživio je velike materijalne gubitke zbog problema na pčelinjaku, uslijed korištenja nekvalitetne kupovne osnove za saće, nakon kojeg je odlučio napraviti inovaciju koja bi takve gubitke spriječila. Taj izum mu je danas donio mnoga priznanja…

Priznanje iz Pariza

Na Izložbi inovacija Concours Lépine koja je 10. svibnja završena u Parizu članovi Asocijacije inovatora Bosne i Hercegovine dobili su osam priznanja za sedam inovacija. Najbolje ocjene dobila je upravo inovacija Milićevića “Trajna osnova za saće”, za koju su posjetioci sajma pokazali posebno interesiranje, jer je pčelarstvo u Francuskoj sve popularnije.

Milićević je osvojio zlatnu medalju na sajmu u Parizu zbog čega je bio posebno sretan.

– Drago mi je da je i ova izložba inovacija potvrdila da mi iz Bosne i Hercegovine imamo što pokazati i da se uspješno natječemo sa kolegama iz drugih europskih i izvaneuropskih zemalja i posebno sam sretan što je moja inovacija doprinijela uspjehu BiH – kaže za Faktor.ba Ivan i dodaje da nagradu doživljava kao mjerodavno priznanje s obzirom na višegodišnji mukotrpan rad i mnogo uloženih sredstava u razvoj i testiranje inovacije.

sace1

Pored ove nagrade, u prošlu nedjelju “Trajna osnova za saće” dobila je i zlatnu plaketu na 8. AGRO ARCA, Međunarodnom sajmu inovacija u poljoprivredi, prehrambenoj industriji i poljoprivrednoj mehanizaciji koja se održavala u Trilju u Hrvatskoj.

Nagrade dodatan motiv

– Nagrade će mi biti dodatan motiv da razvijam ovu inovaciju, kako bi što prije bila dostupna pčelarima za korištenje u njihovim košnicama i nadam se da će to biti u ovoj pčelarskoj sezoni – ističe naš sugovornik, koji intenzivno radi sa poslovnim partnerima na izradi alata za proizvodnju trajne osnove za saće, jer kako kaže, studija izvodljivosti je pokazala da se itekako isplati ulagati u proizvodnju ovog izuma da bi što prije bio dostupan pčelarima u BiH i šire.

On se nada da će sredinom ljeta biti dovoljan broj uzoraka za pčelare po svim dijelovima u BiH, a na jesenjskim sajmovima pčelarstva će, kako kaže, svakako biti dovoljan broj satnih osnova za sve pčelare u BiH.

Ivanova inovacija pčelarima bi u velikoj mjeri olakšala radove u košnici na zamjeni saća.

– Ova osnova za saće je trajnog karaktera i pčelari kad je jednom nabave mogu je koristiti koliko god žele. Napravljena je od više materijala i došlo se do tehničkog rješenja koje su pčele prihvatile. Najveća prednost ja ta što je osnova za saće trajnog karaktera praktično neuništiva, može se obnavljati bezbroj puta. Odgovara svim ekološkim i prehrambenim standardima, povećava za 30% brzinu vrcanja meda (30% ušteda radnog vremena) i pojeftinjuje troškove pčelarenja za oko 30%. Povećava također i prinos meda po košnici za više od 6 kilograma – zaključuje Milićević.

(M. Arslanagić/Faktor.ba)

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading