Select Page

Studenti krenuli u potragu za stanovima, stanarine i po 700 KM

Studenti krenuli u potragu za stanovima, stanarine i po 700 KM

Približavanjem nove akademske godine, osim stresnih ispita i užurbanih upisa studentima glavobolju uzrokuje i traženje nove lokacije stanovanja.

S obzirom na to da samo mali broj njih uspije osigurati smještaj u studentskim domovima, većina ih za vrijeme boravka u gradovima u kojima se nalaze brojni fakulteti, ali i srednje i više škole, živi u unajmljenim sobama i stanovima.

Kako su rekli u većini agencija za iznajmljivanje, tijekom kolovoza i rujna na tržištu nekretnina je posebno povećana potražnja za stanovima, a i cijene su u ovom razdoblju znatno više.

”Najviše se traže jednosobni i dvosobni stanovi, čija se cijena kreće od 300 do 600 maraka u ovisnosti od naselja. Naravno, najtraženiji stanovi su oni u centru ili u blizini fakulteta, odnosno srednjih škola, koji su i znatno skuplji”, kaže Manojlo Popović za Klix.ba iz banjolučke agencije za prodaju nekretnina Senzor.

Oni koji se odlučuju iznajmiti stanove putem oglasa također imaju slične cijene, s tim da su stanovi u kućama nešto jeftiniji i mogu se naći od 160 KM, dok se cijene soba kreću od 120 do 200 KM. U ovu cijenu nisu uračunate režije.

U agenciji SarajCity nekretnine kažu da su cijene u Sarajevu pred početak akademske godine više od pet do 10 posto.

“Evidentna je povećana potražnja za tzv. studentskim stanovima manje kvadrature od 30 do 50 m2 čija se najamnina kreće između 300 i 500 KM mjesečno. Što se tiče lokacije, studenti se mahom odlučuju za stanove u blizini fakulteta i studenskih domova”, kažu u agenciji SarajCity.

Cijene iznajmljivanja visoke su i u Mostaru s obzirom na povećani priljev studenata posljednjih godina. Cijene soba se kreću se od 150 do 250 maraka, a dvosoban stan može se unajmiti po cijeni od 300 KM pa naviše, plus režije.

“Studenti sve češće unajmljuju i veće stanove, tako da nisu rijetki ni slučajevi da stan plaćaju i 700 maraka mjesečno”, kažu u agenciji Agent i dodaju da su u Mostaru najskuplji stanovi upravo oni koji se nalaze pored sveučilišta.

Interes za unajmljivanje stanova i u Tuzli posljednjih mjeseci je znatno povećano. Kako kažu u tamošnjim agencijama, za razliku od prodaje nekretnina za kojom posljednjih godina vlada slabije zanimanje, iznajmljivanje stanova aktualno je tijekom cijele godine, a posebno krajem ljeta. Studenti najčešće traže garsonijere, a one solidno opremljene mogu se naći po cijeni od 200 KM.

Pored skupog podstanarskog života, većina studenata nema prijave boravka, koju veliki broj stanodavaca ne želi omogućiti podstanaru jer želi izbjeći plaćanje poreza, navodi Klix.ba.

U agencijama za nekretnine smatraju da se najveći dio stanova iznajmljuje nacrno, te da to ne ide na ruku nijednoj strani. Ističu da su potpisivanje ugovora o zakupu stana, sastavljanje zapisnika o primopredaji, naročito ako je u pitanju namješten stan, te provjera jesu li plaćeni svi prethodni računi neophodni koraci koji moraju biti ispoštovani.

Ni u Poreznoj upravi FBiH, kao ni u Poreznoj upravi RS ne provode posebne kontrole kako bi se ustanovilo koliko je točno stanova i uopće imovine izdato pod zakup.

U Poreznoj upravi RS kažu da se porez od izdavanja stana obračunava umanjivanjem zakupnine za 20 posto, dok sankcije za nepodnošenje prijave iznose 10 posto od poreza koji je trebalo platiti za svaki mjesec nepodnošenja prijave.

OGLASI

Loading