Select Page

STUDENTSKI DOM ILI PRIVATNI SMJEŠTAJ: I za učenje i za partijanje najvažniji je cimer!

STUDENTSKI DOM ILI PRIVATNI SMJEŠTAJ: I za učenje i za partijanje najvažniji je cimer!

Iako, prema neslužbenim rezultatima popisu stanovništva u Mostaru živi nešto više od 111 tisuća stanovnika, devet mjeseci u godini “grad na Neretvi” brojčano naraste za preko20 tisuća ljudi. Toliko, naime, Mostar ima studenata, od čega ih 15 tiusća studira na Sveučilištu u Mostaru, a 6 tisuća na Univerzitetu Džemal Bijedić. Kako je mostarsko Sveučilište jedino sveučilište na hrvatskom jeziku u BiH, na njemu studiraju mladi iz cijele BiH, od Orašja do Neuma, uglavnom Hrvati, no Sveučilište je otvoreno i za sve druge, neovisno o nacionalnosti. Na Sveučilištu u Mostaru mnogo je i studenata iz Dalmacije.

No, samo mali broj njih uspije osigurati smještaj u jednom od studentskih domova, dok ih većina za vrijeme boravka u Mostaru živi u unajmljenim sobama, garsonjerama, stanovima ili privatnim kućama, što najmodavcima osigurava dodatne mjesečne prihode, piše Hrvatski Medijski Servis.

dom3

Studentski dom u zapadnom Mostaru nudi i smještaj i ishranu

Za 165 maraka studenti u Studentskom domu u zapadnom dijelu grada, imaju i smještaj i hranu i pokrivene režijske troškove, dok se cijene najma soba, stanova i kuća kreću od 200 do 600 maraka, ovisno o tome koliko su vam roditelji u stanju unajmiti “kvadrata” i” komfora” .

Mostarski studenti kažu kako život u studentskom domu kao i u privatnom smještaju ima i prednosti i nedostatke.

Stan za partijanje…

„Ne bih mogao živjeti u domu. U stanu je opuštenija atmosfera i dosta je konfornije. Najbolje je, međutim, unajmiti kuću, jer imaš svoj mir i lakše je praviti party. U domu su tanji zidovi pa je nezgodnije“, kaže za Hrvatski Medijski Servis student četvrte godine Agronomskog fakulteta, Igor Fišić.
No, njegova kolegica Lucija Biško iz Ljubuškog veli kako je za učenje bolje živjeti u studenskom dom. ” Još ako imaš kolege s istog faksa, onda se svi međusobno „guramo“ i vidiš kako ta osoba uči, pa i tebe potakne“, veli Lucija za HMS.

lucija

Lucija Biško: Za učenje bolji studentski dom

Nekima je potreban „mir“ da mogu dovoditi društvo i puštati glazbu, a drugima, pak, za učenje.
…Dom za učenje

Glasnogovornica Studenskog doma na Bijelom Brijegu Anite Glibić, za Hrvatski Medijski Servis, kaže kako u “starom” i “novom” domu živi 530 studenata. Sobe su dvokrevetne i trokrevetne, a od dodadnog sadržaja studentima se nudi i aerobik, teretana.,..

„Pružamo osnovne usluge studenatima; doručak, ručak i večera. Jedini smo studenski dom koji nudi i doručak. Toplu vodu imaju 24 sata dvevno, imaju i internet i kabelsku televiziju. Trudimo se, pokrenuli smo tečajeve stranih jezika na što smo jako ponosni. Upravo traje upis u drugi ciklus tako da pozivamo sve mlade da se prijave“, kaže Glibić za Hrvatski medijski servis.

dom1

Studenti u Domu imaju i internet, kabelsku televiziju. čitaonice, teretanu,…

„Većinom nas je troje ili dvoje u sobi. Zadovoljna sam uvijetima. Mislim da je za studente ovo najpovoljnije, jer je uvijek toplo i u sobama i čitaoni, kaže studentica Lucija.
Uči kaže u čitaoni. „Oni koji uče na glas imaju malo problema, posebno ako ih je troje u sobi, opet kada je dvoje lakše je iskombinirati“, veli ova studentica prava.
„Topla voda predstavlja najveći problem. Rekli su nam da ćemo najmanje dva sata imati vruću vodu, ali nemamo i tako se dogodi da je nekada ima cijeli dan, a nekada nikako. Prije je bilo bar od 19 do 21 sat, pa smo znali kada je ima, sada možemo samo nagađati“, kaže Lucija. Dodaje kako je Dom otvoren do 23 sata navečer, do kada je dopuštena i glasnija glazba

Dalje- jeftinije

Igor kaže kako je cijena najma sobe ili stana veća što su bliže fakultetima. No, veli Mostar nije veliki grad pa je bolje naći smještaj malo dalje od fakulteta, jer je jeftiniji, a malo šetnje od stana do fakulteta nikome nije naudilo. Važno je, kaže, i tko su ti cimeri. ” Moraš birati cimere koji su došli u Mostar studirati, a ne partijati”, veli Igor.
Život u studentskom domu, veli sugovornik HMS-a, tjera studente da uče i u roku polažu ispite jer time, uz ostalo, stječu i uvijet da i naredne godine budu primljeni u dom.

dom2

Studentska menza: I doručak i ručak i večera

„Nama koji nismo iz ove županije, teže je financijski, jer moramo plaćati semestar, hranu, stanarinu i režije“, veli Novotravničanin Igor.

U Splitu bolja hrana i perspektiva

Marko Popović, nakon tri i pol godine provedene u Mostaru, drugi semestar četvrte godine upisao je na splitskom Pravnom fakultetu.

„Hrana je bila jedan od glavnih razloga prebacivanja u Split. Jedna menza u Mostaru je nedovoljna i ne adekvantna za studente. Smatram da je za studente iz Hrvatske preskupa i da se za manje novca u Splitu može puno bolje hraniti“, veli Marko.

marko

Marko: Odlučio nastaviti studirati i živjeti u Hrvatskoj

Dodaje da je osim hrane jedan od razloga nastavka studiranja u Splitu i to što želi nastaviti živjeti i raditi u Hrvatskoj, u kojoj se, kako kaže, nažalost, još uvijek ne vrednuje dovoljno diploma iz Mostara.

Ljubav i prijateljstva

Studentica građevine, Mihaela Kasić iz Čapljine u studentskom je domu živjela prošle tri godine i misli da je cijena smještaja prihvatljiva (prošle godine je iznosila 145 maraka), jer za taj novac, veli, dobiješ i kuhanu hranu i ne moraš brinuti o računima za režije.

„Problem je nedostatak tople vode, pa se moraš često tuširati hladnom. Događale su se i povremene poplave u kupatilu“, otkriva Kasić.

Mihaela misli da studenti trebaju dobijati malo više proteina, a malo manje ugljikohidrata u svim mogućim oblicima tjestenine.

Drago joj je što je živjela u domu gdje je upoznala momka i stekla mnoga prijateljstva.

„Nije svima fakultet jednako važan. Važno je imati solidarne cimere, koji će, dok ti učiš, stišati glazbu ili tv . Dobar odnos s cimerima omogućuje i dovoljno privatnosti. A kad ti cimeri postanu prijatelji, onda je sve lakše“, kaže Mihaela.

Važno je veli pronaći i neki hobi izvan fakulteta ili barem otrčati krug na igralištu ispred fakulteta. „Izbacite frustracije i bolje se osjećate nakon sati provedenih za knjigom. Meni je pomoglo“, priznaje.

Glorija Krišto/HMS

OGLASI

Loading