Select Page

SUM nositelj digitalizacije obrazovanja i u ŽZH

SUM nositelj digitalizacije obrazovanja i u ŽZH
Sporazum o uspostavi suradnje u digitalizaciji odgojno obrazovnog sustava između Sveučilišta u Mostaru i ŽZH potpisali su u srijedu u Širokom Briejgu rektor SUM-a prof. dr. Zoran Tomić i predsjednik Vlade Zdenko Ćosić.

Sporazumom će se jačati kapaciteti odgojno obrazovnog sustava kroz suradnju Centra za informacijske tehnologije SUM-a s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama, a s ciljem osposobljavanja učenika za daljnje školovanje, tržište rada i cjeloživotno učenje.

Sveučilište je ranije sa Centrom za informacijske tehnologije omogućilo e-Maticu, izradu elektroničkog identiteta za učenike i nastavnike, Školarac-sustav za učenje na daljinu, adresu elektroničke pošte za sve korisnike sa domenom (skole.sum.ba) i Cloud server u suradnji s HT Eronetom. Sljedeći koraci su izrada e-dnevnika, e-upisa, CMS web stranica za škole te e-rasporeda.

S druge strane Ministarstvo će organizacijski preuzeti sve potrebne korake u cilju realizacije Sporazuma, pružiti potrebnu dokumentaciju i informacije, osigurati tehničke preduvjete u školama i nadležnim ministarstvima za korištenje usluga, imenovati stručne tehničke osobe u školama koje će u suradnji sa Sveučilištem implementirati usluge SUMIT-a te imenovati stručnu osobu za koordinaciju između Sveučilišta i škola u implementaciji ovog Sporazuma.

U cilju realizacije navedenih aktivnosti SUMIT će kontinuirano provoditi edukacije SUMIT koordinatora i nastavnika u školama, što će se usuglasiti s Vladom, Ministarstvom ili Zavodom za odgoj i obrazovanje, priopćeno je iz Sveučilišta u Mostaru.

Slijedom već uspostavljene suradnje uslijed krize uzrokovane pandemijom korona virusa, Ministarstvo već koristi dio alata na digitalnoj platformi skole.sum.ba.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading