Select Page

SUM nositelj digitalizacije obrazovanja i u ŽZH

SUM nositelj digitalizacije obrazovanja i u ŽZH
Sporazum o uspostavi suradnje u digitalizaciji odgojno obrazovnog sustava između Sveučilišta u Mostaru i ŽZH potpisali su u srijedu u Širokom Briejgu rektor SUM-a prof. dr. Zoran Tomić i predsjednik Vlade Zdenko Ćosić.

Sporazumom će se jačati kapaciteti odgojno obrazovnog sustava kroz suradnju Centra za informacijske tehnologije SUM-a s Ministarstvom obrazovanja, znanosti, kulture i športa Županije Zapadnohercegovačke i drugim odgojno-obrazovnim ustanovama, a s ciljem osposobljavanja učenika za daljnje školovanje, tržište rada i cjeloživotno učenje.

Sveučilište je ranije sa Centrom za informacijske tehnologije omogućilo e-Maticu, izradu elektroničkog identiteta za učenike i nastavnike, Školarac-sustav za učenje na daljinu, adresu elektroničke pošte za sve korisnike sa domenom (skole.sum.ba) i Cloud server u suradnji s HT Eronetom. Sljedeći koraci su izrada e-dnevnika, e-upisa, CMS web stranica za škole te e-rasporeda.

S druge strane Ministarstvo će organizacijski preuzeti sve potrebne korake u cilju realizacije Sporazuma, pružiti potrebnu dokumentaciju i informacije, osigurati tehničke preduvjete u školama i nadležnim ministarstvima za korištenje usluga, imenovati stručne tehničke osobe u školama koje će u suradnji sa Sveučilištem implementirati usluge SUMIT-a te imenovati stručnu osobu za koordinaciju između Sveučilišta i škola u implementaciji ovog Sporazuma.

U cilju realizacije navedenih aktivnosti SUMIT će kontinuirano provoditi edukacije SUMIT koordinatora i nastavnika u školama, što će se usuglasiti s Vladom, Ministarstvom ili Zavodom za odgoj i obrazovanje, priopćeno je iz Sveučilišta u Mostaru.

Slijedom već uspostavljene suradnje uslijed krize uzrokovane pandemijom korona virusa, Ministarstvo već koristi dio alata na digitalnoj platformi skole.sum.ba.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading