Select Page

Susreti – najljepši spomen na braću Šimić

Susreti – najljepši spomen na braću Šimić

Na jučerašnjem sastanku Organizacijskog odbora Šimićevih susreta 2018. utvrđen je program 55. izdanja ove ugledne kulturne manifestacije. Službeno otvaranje bit će upriličeno u ponedjeljak 30. travnja, s početkom u 12 sati u sportskoj dvorani Srednje škole u Grudama. Tom prigodom popularni hrvatski glumac Joško Ševo izvest će monodramu “Govorite li hrvatski?”, a u zabavnom dijelu programa nastupit će članovi Glazbene škole u Grudama.

Niz kulturnih sadržaja

Program će se nastaviti u četvrtak, 3. svibnja, s početkom u 12 sati poetskim kolažom o Antunu Branku Šimiću, ocu moderne hrvatske književnosti, u maloj dvorani Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače u Mostaru. Potom će biti položeno cvijeće uz spomenik A. B. Šimiću u Mostaru. Istoga dana navečer, s početkom u 19 sati, u Franjevačkoj galeriji u Širokom Brijegu bit će predstavljena knjiga poezije “Panj” Ive Nuić i promoviran roman “Djevojka plavih očiju” Ane Marije Alpeze. Nakon toga u istom prostoru bit će otvorena izložba slika i skulptura akademskog kipara Dejana Durakovića, višeg predavača na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. U glazbenom dijelu programa nastupit će članovi Glazbene škole Široki Brijeg.

Nagrade mladim pjesnicima

Program 55. izdanja ove najdugovječnije književne manifestacije u Bosni i Hercegovini završit će u petak 4. svibnja. S početkom u 10 sati bit će upriličen susret književnika s učenicima grudskih škola. U 19 sati u župnoj crkvi u Drinovcima, rodnom mjestu braće Šimić, bit će služena misa zadušnica za braću književnike, a u 20 sati u dvorani drinovačke osnovne škole započet će tradicionalna akademija u čast braće Šimić. Prigodno slovo o A. B. Šimiću održat će dr. Davor Nikolić. Nastupit će niz pjesnika u programu “Pjesnici su čuđenje u svijetu”, a bit će dodijeljena i ugledna književna nagrada A. B. Šimić, što je tradicionalno dodjeljuje Društvo hrvatskih književnika HB. No, bit će nagrađeni i nadareni mladi pjesnici. U glazbenom dijelu programa nastupit će kantautorica Ana Opačak, a na kraju bogatog kulturnog programa bit će otvorena izložba učeničkih likovnih radova.Program Šimićevih susreta i ove godine odvijat će se se u Drinovcima, Grudama, Širokom Brijegu i Mostaru, važnim životnim postajama A. B. Šimića.

VL

OGLASI

Loading