Select Page

Sve blagodati sjemenke tikve

Sve blagodati sjemenke tikve

Sjemenke bundeve već se tisućama godinama koriste u medicinske svrhe jer su bogat izvor vitamina. Osim toga, znanost je potvrdila da im nutritivna vrijednost raste odstajanjem, po čemu su gotovo jedinstvene u prirodi. Donosimo vam još nekoliko razloga zbog kojih bi ove ukusne grickalice trebale postati sastavni dio vaše prehrane.

1. SJEMENKAMA DO ZDRAVOG SRCA

Četvrtina šalice ovih ukusnih sjemenki sadrži gotovo polovicu preporučene dnevne doze magnezija, vrlo važnog za vaše srce. Također pomaže u kontroli krvnog tlaka.

2. POBOLJŠAVA IMUNOLOŠKI SUSTAV

Osim što su obiluju magnezijem, sjemenke bundeve bogat su izvor i cinka, što pomaže pri regulaciji imunološkog sustava, te tako smanjuju rizik od virusnih infekcija poput prehlade i gripe. Istraživanja su pokazala da, između ostalog, smanjuju i kronični umor i depresiju.

3. ODRŽAVA ZDRAVLJE PROSTATE

Još od davnina poznato je da su sjemenke bundeve važan dio prehrane za muškarce jer blagotvorno djeluju na prostatu. Istraživanja pokazuju da i bučino ulje i sjemenke bundeve, zbog visokog udjela cinka, mogu biti posebno korisni za zdravlje muškaraca, te se nerijetko koriste u liječenju raznih zdravstvenih problema s prostatom, kao što su povećana prostata i hiperplazija.

4. SMANJUJU RIZIK OD DIJABETESA

Prema istraživanjima, sjemenke bundeve pomažu kod regulacije inzulina i time sprječavaju razne komplikacije povezane s dijabetesom, kao što je oksidacijski stres, glavni uzročnik uništavanja stanica.

5. POMAŽU KOD NESANICE

Uzimanje bundevinih sjemenki nekoliko sati prije počinka, posebno u kombinaciji s voćem, doprinosi boljem izlučivanju melatonina i serotonina, čime se povećava regeneracija tijela tijekom spavanja.

zadovoljna.hr

OGLASI

Loading