Select Page

U SKB-u nedostatak krvi – potrebne 0 pozitivna i 0 negativna

U SKB-u nedostatak krvi – potrebne 0 pozitivna i 0 negativna

Zbog velikog broja prometnih nesreća i operacija tijekom proteklog vikenda, liječnici u Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar suočili su se s nedostatkom krvi, zbog čega je preporučena odgoda redovitih operacija.

Zbog organiziranja izvanrednih akcija darivanja krvi, jučer je situacija bila nešto bolja. Međutim, i dalje se mole svi oni koji mogu darivati krv da to i učine na odijelu transfuziologije SKB-a Mostar. Pročelnica Zavoda za transfuziologiju SKB-a Mostar prim. dr. Jadranka Knežević potvrdila je da je situacija za vikend bila alarmantna, te dodala kako su zbog toga iz bolnice kontaktirali Crveni križ koji je zadužen za prikupljanje krvi i obavijestili ih o stanju u bolnici. Jedna medicinska ekipa jučer je poslana u Jablanicu kako bi prikupila što više doza krvi te su darivatelji pozvani i u Kliničku bolnicu Mostar zbog doniranja.

Obavijestila je kirurgiju o nedostatku nulte krvne grupe te zatražila da se odgodi redoviti program, odnosno operacije pacijenata koji mogu pričekati, kako bi se prikupile potrebne doze krvi. “Za hitne slučajeve krvi ima, a za one koji mogu čekati predložila sam da se operacije odgode, no nemam informaciju da je neka odgođena”, kazala je Knežević.

Drugih krvih grupa ima, potrebno je prikupiti samo pozitivnu i negativnu nultu krvnu grupu. Pored velikog broja prometnih nesreća, razlog nestašice krvi je i činjenica kako je ona potrebna i ljudima koji se liječe krvnim pripravcima već dulje vrijeme, a uglavnom su to doze nulte krvne grupe.

vecernji.ba

OGLASI

Loading