Select Page

Svečana kinološka večer u Posušju

Svečana kinološka večer u Posušju

Kinološka večer Kinološkog saveza Herceg – Bosne održana je ovoga petka u Posušju. Povod joj je bio priznanje bosansko-hercegovačkog – hrvatskog pastirskog psa Tornjaka kao pasmine na Generalnoj skupštini Međunarodnog kinološkog saveza u Leipzigu koja je održana nekoliko dana prije, te uvrštavanje ove pasmine u međunarodnu kinološku obitelj svih pasmina svijeta, zatim prijem BiH, odnosno prelazak u drugi oblik u Međunarodnom kinološkom savezu (FCI), te osvajanje Europskog kupa na 25. europskom prvenstvu pasa goniča koji se ove godine održao u Crnoj Gori.

Tajnik Kinološkog saveza Herceg Bosne Mirko Čolak je kazao da su to i više nego dobri razlozi za ovu svečanu kinološku večer, te dodao kako mu je posebno drago što su se svi ovi hvalevrijedni uspjesi poklopili s 26. obljetnicom osnivanja Hrvatske Zajednice Herceg Bosne.

Među mnogobrojnim gostima obratili su se predsjednik Kinološkog saveza Herceg Bosne i Kinološkog saveza BiH Perica Jukić, predsjedatelj predsjedništva BiH i predsjednik HDZ BiH dr. Dragan Čović koji je pružio podršku radu kinoloških saveza, čestitao na uspjesima, te ohrabrio da kinolozi nastave putem kojim su krenuli. Sličnim riječima se obratio i načelnik općine Posušje Branko Bago te još jednom istaknuo da kinolozi uvijek mogu računati na pomoć općine Posušje.

Priznanja

Dodijeljena su i zlatna priznanja „Zlatna povelja“ najzaslužnijima koji su radili na ovom području tijekom dugog niza godina. Tako je Zlatna povelja ove godine pripala Stjepanu fra Petru Krasiću, počasnom predsjedniku Kinološkog saveza Herceg Bosne i Kinološkog saveza BiH koji je više od 40 godina radio i istraživao o pasmini Tornjak. Upravo je fra Petar zaslužan za sam naziv bosansko-hercegovački-hrvatski pastirski pas Tornjak. Pored fra Petra, Zlatne povelje su posthumno dodijeljene i Anti Kozini i Hrvoju Perkoviću.

Ostala priznanja dodijeljena su sucima. Tako su priznanja dobili i Miran Radišić, Mirko Čolak, Blago Slišković, Dalibor Pezer kao i reprezentativni tim na čelu s izbornikom Mirkom Čolakom.

Kinologe podržali hrvatski dužnosnici, kinološke i lovačke udruge i savezi

Brojni uglednici iz političkog i kinološkog područja uveličali su ovu svečanost u Posušju. Tako su pored predsjednika Kinološkog saveza Herceg Bosne i Kinološkog saveza BiH Perice Jukića, predsjedatelja predsjedništva BiH i predsjednika HDZ BiH dr. Dragana Čovića, načelnika općine Posušje Branka Bage na ovoj svečanoj večeri bili i dopredsjedatelj Doma naroda Bariša Čolak, predsjednik Kinološkog saveza RH Branko Šare sa suradnicima, predsjednik Kinološkog saveza Crne Gore Vojislav Brajović sa suradnicima, predsjednik Kinološkog saveza RS Predrag Uzelac, dopredsjednik Lovačkog saveza Herceg Bosne Branko Leko – Liska, predsjednici lovačkih udruga Lovačkog saveza, te članovi Kinološkog saveza Herceg Bosne.

posusje.net.
Foto: Ivan Rajič

OGLASI

Loading