Select Page

Svečano obilježen Dan općine Grude

Svečano obilježen Dan općine Grude

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća Grude i polaganjem vijenaca ispred središnjeg spomenika braniteljima u Parku hrvatskih velikana, danas je obilježen Dan općine Grude.

Svečanu sjednicu otvorio je predsjedatelj Općinskog vijeća Grude Draženko Vranješ, a načelnik općine Grude Ljubo Grizelj prezentirao je projekte realizirane u prošloj godini, kao i buduće planove.

„Šezdeset četiri godine su od utemeljenja naše općine, a već dvadeset petu godinu se 18. studeni obilježava kao dan naše općine i spomen je na osnivanje Hrvatske zajednice Herceg – Bosne. U proteklom razdoblju, suradnja s višim razinama vlasti odvijala se uz međusobno uvažavanje i razumijevanje. Naša općina je jasno definirala razvojne ciljeve i politiku, te ćemo težiti njihovoj realizaciji, u čemu nam je potrebna pomoć viših razina. Imamo dobre odnose s županijskom razinom i drugim gradovima i općinama, a podrška Vlade RH je značajna, dostatna i stalna“, kazao je načelnik Grizelj.

Među planiranim projektima, načelnik Grizelj posebno je istaknuo projekt sjeverne zaobilaznice, nastavak uređenja parka, radove na dječjem vrtiću i na poduzetničkoj zoni, rekonstrukciju lokalnih prometnica, te nastavak izgradnje sekundarne mreže vodova.

U ime predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića, nazočnima na svečanoj sjednici obratio se predsjednik Federacijej BiH Marinko Čavara.

„ U svoje osobno ime i u ime predsjednika HDZ-a BiH dr. Dragana Čovića, svim Gruđankama i Gruđanima čestitam Dan općine Grude, i Dan Županije i čitavom hrvatskom puku u BiH Dan Hrvatske zajednice Herceg – Bosne. Slušam načelnika Grizelja koji je pobrojao toliko institucija, toliko vas u Grudama koji ste toliko pridonijeli, a ni u jednom trenutku nije spomenuo sebe. Smatram da načelnik Grizelj zaslužuje posebnu pohvalu zato što vas je sve povezao i okupio, te vas predvodi jednom napretku općine Grude, na sličan način kao što su Grude predvodile hrvatski narod 1991. godine osnivanjem Hrvatske zajednice Herceg – Bosne.“, kazao je predsjednik FBiH Marinko Čavara.

Također, Predsjednik Federacije BiH kazao je kako je HZ HB nastala iz nužde, jer ništa nije funkcioniralo u ovoj državi. I kad se vidjelo koliko smo neorganizirani i da ćemo doživjeti sudbinu progona, uništenja prava kao konstitutivnog hrvatskog naroda, organizirali smo se i sad nam žele sve što se dogodilo u tom razdoblju iskoristiti za negaciju prava hrvatskog naroda da upravlja BiH i da bude ravnopravni hrvatski narod.

„U tom kontekstu,u današnjem trenutku i vremenu političkih odnosa, u vremenu u kojem nakon više od godinu dana od potvrđenih rezultata izbora, mi još uvijek nismo formirali vlast na državnoj i na federalnoj razini, očito postoje određene tenzije i želje da se riješi ono, kako neki zovu, što se u prvom poluvremenu nije završilo, pa da završe u drugom poluvremenu ili da iskoriste ovo nesnalaženje međunarodne zajednice koje je, jednim dijelom iz neznanja, a jednim dijelom iz nezanimanja za ovo područje u ime osobnih interesa ili onih koje predstavljaju. Danas imamo situaciju da zbog nespremnosti probosanskih snaga da omoguće legitimno predstavljanje ni Hrvatima ni Srbima, nastoji se usporiti uspostava vlasti i time dovesti u jednu situaciju u kojoj će moći proglasiti i koju žele proglasiti građansku državu BiH. “, dodao je Predsjednik Federacije BiH.

„Ovo vrijeme traži odgovor, i naše veće zajedništvo kroz Hrvatski narodni sabor, prisjećajući se potrebe načina organiziranja HZ HB i HR HB, i naravno, vas ovdje u Grudama koji ste pokazali jednom suradnjom s višim razinama vlasti da znate učiniti općinu Grude uspješnijom za sve njezine narode i građane“, zaključio je Predsjednik Federacije BiH.

Na kraju sjednice dodijeljena su javna priznanja općine Grude Radiju Grude i Hrvatskom nogometnom klubu Grude.

OGLASI

Loading