Select Page

Završen sastanak u Mostaru: Čović i Dodik se slažu u svemu, osim u optimizmu

Završen sastanak u Mostaru: Čović i Dodik se slažu u svemu, osim u optimizmu

Predsjednici HDZ-a BiH Dragan Čović i SNSD-a Milorad Dodik danas su u Mostaru održali sastanak na kojem su poručili da je krajnje vrijeme da se uspostavi novi sastav Vijeća ministara BiH uz naglasak na intenzivnu i dobru suradnju ove dvije stranke.

Dragan Čović je izrazio optimizam i nadu da će se veoma brzo odblokirati proces formiranja vlasti.

Krajnje vrijeme je da se uspostavi Vijeće ministara i čini mi se da nismo više daleko od toga. Suradnja SNSD-a i HDZ-a je da prenesemo intenzitet od najnižeg do najvišeg nivoa vlasti kako bi otklonili sve probleme u svim sredinama u BiH. Ja sam tom suradnjom prezadovoljan. Mislim da ćemo vrlo brzo biti u prilici da uspostavimo Vijeće ministara i imamo vlast u punom kapacitetu, rekao je Čović.

Prvi čovjek SNSD-a je ponovio Čovićeve riječi o sjajnoj suradnji njihovih stranaka zbog suglasnosti o mnogim stvarima, procedurama i rješenjima.

Imao sam priliku upoznati Čovića i HDZ-a s namjerama RS-a vezano za zaključke NSRS-a koje namjeravamo provoditi u dinamici koja bude moguća, dodao je.

On je kazao da HDZ i SNSD imaju suglasnost o formiranju Vijeća ministara i da se oko toga nisu morali dogovarati ponovo.

HDZ ima otvoren pristup prema NATO integracijama, ali ne smatra da je potrebno operativno zaustaviti svaku razinu zbog nekih tehničkih pitanja kao što je ANP. Za sve u BiH je potrebna i treća strana i mi to dobro razumijemo, rekao je.

Dodik smatra da je ANP nametnut kako bi se riješila neka druga pitanja.

Mi podržavamo HDZ da se dođe do izmjena izbornih procedura i rješenja da konstitutivni narodi biraju svoje predstavnike, odnosno da im ne bira neko drugi. To bi bitno poboljšalo odnose u BiH i stavilo na realni putokaz rješenja. A ovako kada manipulirate to, spremni ste da manipulirate i druge stvari. Nevjerovatno je da se toliko vremena to ne želi promijeniti. To dovodi do teškog položaja jednog konstitutivnog naroda, mišljenja je Dodik.

Lider SNSD-a je kazao da bi volio da je optimist kao Dragan Čović, ali da nije.

Zezatori iz Sarajeva naporno rade da onemoguće napredak. Kada se stvore uvjeti, mi smo spremni da naši poslanici dođu i glasaju za strukturu Vijeća ministara koji smo dogovorili vezano za sporazum tri partije.

On je predložio novi sastanak lidera SNSD-a, HDZ-a i SDA vezano sa sporazum o principima za uspostavljanje vlasti.

Jedino bi moglo otkočiti da se sretnemo ponovno, što sam predložio i da promijenimo posljednji član tj. da umjesto 30 dana damo još 15 dana i pokušamo to riješiti. Mlatarati po tim sastancima u Sarajevu nema potrebe, nemam energije ni volje. Bosni i Hercegovini pomaže i jasna principijelna politika svih, a ne muljaža Bošnjaka i njihovih predstavnika. Ako dogovorite s njima, niste sigurni da će to sutra biti provedeno. Ja i Dragan se ne slažemo samo oko optizmizma, zaključio je Dodik.

Povodom odluke SNSD-a da popuni stalna radna tijela Parlamentarne skupštine BiH, Milorad Dodik je kazao da je inicijativa SDS-a i PDP-a dovela do novih promjena, piše Klix.ba.

Izmjenama poslovnika bi se trajno urušilo pravo na reprezentativnost predstavljanja RS-a. Ako bi se dozvolilo to bi značilo da manjiski dio političke volje zauzima sva mjesta u parlamentarnim komisijama. Mislim da smo sada obesmislili inicijativu. To smo uradili iz odgovornosti jer hoćemo da se poštuje volja skupštine, kazao je Dodik.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading