Select Page

Svečano otvoren 19. Međunarodni sajam gospodarstva ‘Mostar 2016’

Svečano otvoren 19. Međunarodni sajam gospodarstva ‘Mostar 2016’

Uz opću sajamsku manifestaciju, na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija.

Međunarodni sajam gospodarstva Mostar – 2016., jedna od najznačajnijih gospodarskih manifestacija u regiji, danas je otvorio svoja vrata u Slobodnoj zoni Hercegovina u Mostaru.

Sajam je svečano otvoren u Paviljonu 1.

Na otvaranju Sajma nazočnima se obratila direktorica Mostarskog sajma Dalfina Bošnjak, gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, predsjedatelj Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bakir Izetbegović, predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar Kitarović, predsjednik Crne Gore Filip Vujanović, premijer Srbije Aleksandar Vučić te Numan Kurtulmus, zamjenik premijera Vlade Republike Turske – zemlje partnera Sajma, koji će sajam proglasiti otvorenim.

Dalfina Bošnjak, direktorica Sajma gosapodarstvazahvalila se svim nazočnim političarima, gospodarstvenicima i posjetiteljima naglašavajući kako ta činjenica potvrđuje svu opravdanost njihovog truda i zajedničku opredijeljenost za unaprjeđivanje Sajma.

sajam2016politicari4

”U sklopu pet sajamskih dana i predstavljanja oko 800 izlagača, bit će upriličene razne manifestacije. Ponosni zbog nastavka organiziranja sajma i raduje nas da nam je ovogodišnja zemlja prijatelj Turska. Turska je zemlja sa snažnim gospodarstvom, trgovinom i velikim istraživačkim mogućnostima. S obzirom da je Turska naša zemlja partner, daje veliki doprinos jačanju suradnje BiH i Turske”, rekla je Bošnjak.

Gradonačelnik Mostara Ljubo Bešlić, naglasio je kako se sajam održava već 19 godina, te iz godine u godinu raste i povećava ponudu te privlači sve veći broj izlagača i posjetitelja.

”Sajam je postao vodeća manifestacija u ovom dijelu Europe. Sajam je postao brend i ima značaj ne samo za Mostar, nego i za BiH. Kroz sajam kao grad se otvaramo kao investitorima, ali se i sajam daje mogućnost da svoje projekte ovdje realiziraju. Kroz sajam se otvaramo kao grad. Turska nam je ove godine zemlja partner, što samo potvrđuje spremnost prijateljske suradnje i ekonomskih odnosa. Gospodarstvo je prioritet, koji svojim radom stvara pozitivnu klimu”, kaže Bešlić, poručujući ulagačima da se ne boje ulagati, te da se primjerom sajma možete vidjeti da je ovdje budućnost.

”Uz sve probleme koje imamo, iz Mostara šaljemo gospodarsku i političku poruku, kao što mu ime samo kaže Mostar se pokazao da može biti most koji povezuje susjede, mjesto gdje kao malo gdje u BiH žive sva tri naroda. Ovo je dokaz da niti koje su u prošlosti bile pokidane, svakim danom jačaju”, zaključio je Bešlić.

Predsjednik Crne Gore Filip Vujanović ovaj sajam doživljava posebnim, prvenstveno radi velikog broja izlagača, ali jer je tu Turska kao partner, koja iskazuje potrebu veće ekonomske nazočnosti u regiji.

sajam2016politicari3

”Ovaj sam zbog velikog broja državnih zvanica, dokazuje da pitanje ekonomije predstavlja središnje pitanje naše regije. Moramo sve učiniti da bismo razgovarali o sadašnjosti, budućnosti i omogućili bolju trgovinsku suradnju i poslovni ambijent”, kaže Vujanović, dodajući kako je Crna Gora spremna učiniti sve da se bilaterarna suradnja poboljša i postane jeftinija.
BiH i Crna Gora, kaže Vujanović kroz carinsku i inspekcijsku kontrolu ima dobru suradnju razrješavanja prekograničnog kriminala, što je sigurno jedan od pozitivnih primjera međudržavne suradnje.

”Mi smo u Crnoj Gori smo Mostar u bivšoj Jugoslaviji doživljavali simbolom multinacionalnosti, što mu želim i sada i u budućnosti”, zaželio je Vujanović.

”Ono što je važno je da je BiH za Srbiju treća izvozna destinacija i trgovinski partner, s kojim bilježimo stalni rast trgovinske razmjene. Želimo to unaprijediti u narednom razdoblju, da ne bude samo RS, nego svi dijelovi Bosne i Hercegovine”, rekao je Vučić govoreći kako misle da najveći potencijal u ekonomskom rastu Srbija ima u regiji.

”Ne stidimo se naše regije, nego se ponosimo što tu pripadamo, odavde ne možemo pobjeći, ali možemo biti bolji. Dat ćemo sve od sebe da očuvamo i unaprijedimo ekonomske odnose i pomjeramo ih unaprijed, a spremi smo razgovarati o ukidanju brojnih barijera. Nema potrebe da kamioni danima stoje na granici, ali politika će dati konačnu odluku, mislim da ćemo s tim svi dobiti. Mi smo svi ovdje na putu EU integracija što će svima nama donijeti dosta dobrog”, kaže Vučić, dodajući da se nada kako će narodi u Mostaru i BiH umjeti opredijeliti se za bolju budućnost, šaljući želje mira, zajedništva i stabilnosti .

sajam2016politicari2

Nakon otvorenja Sajma, visoka izaslanstva će obići sajamski izložbeni prostor.

Na ovogodišnjem, devetnaestom po redu sajmu, na oko 30.000 četvornih metara zatvorenog i otvorenog prostora predstavit će se izlagači iz 24 zemlje, a očekuje se da bi Sajam, za njegova trajanja, moglo posjetiti oko 50.000 ljudi.

Uz opću sajamsku manifestaciju, na kojoj će biti predstavljene sve grane gospodarstva, održat će se i tradicionalne podsajamske manifestacije Sajam turizma, Sajam knjige i grafičke industrije i Sajam informacijskih tehnologija.

Mostarski sajam, u suradnji sa svojim partnerima, organizira i niz konferencija, okruglih stolova i radionica na temu obnovljivih izvora energije, izgradnje hidrocentrala, turizma i zaštite okoliša, razvoja gospodarstva, ulaganjima u BiH, izvozu i uvozu.

Također, u sklopu Sajma turizma bit će predstavljena domaća i regionalna vinarska proizvodnja, autohtona hercegovačka te slavonska kuhinja i dodijeljene nagrade najboljim vinima.

bljesak.info

OGLASI

Loading