Select Page

Svečano otvorena minihidroelektarna na Senjakovini

Svečano otvorena minihidroelektarna na Senjakovini

Danas je svečano puštena u rad minihidroelektrana na Senjakovini u općini Posušje. Riječ je o projektu čiji je nositelj JP Vodovod doo Posušje, a koji iskorištava dio potencijala na kraju transportnog vodovoda Senjakovine, odnosno hidro-energetskog potencijala akumulacije Tribistovo, pretvarajući ga u električnu energiju.

Među mnoštvom uzvanika iz općine Posušje, Županije Zapadnohercegovačke i s viših razina vlasti, događaju su nazočili i predsjednik Općinskog vijeća Ivan Lončar, ministar gospodarstva ŽZH Dario Sesar, zastupnik u Zastupničkome domu Parlamenta Federacije BiH Ivica Pavković, izaslanik u Domu naroda Parlamenta FBiH Damir Jurišić i direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje Helena Lončar.

Nakon što je posuški župnik fra Mladen Vukšić blagoslovio prostorije minihidrocentrale, svečanu vrpcu zajednički su presjekli direktor JP Vodovod doo Posušje Frano Lebo i načelnik općine Posušje Ante Begić. Time su simbolično otvorili ovaj energetski pogon, prvi takve vrste u općini Posušje.

Prethodno, minihidroelektrana na Senjakovini bila je u probnom načinu rada kada su vršena razna ispitivanja. Projektirala i opremila ju je tvrtka Končar elektronika i informatika d.d. Zagreb. Građevinske radove je izveo investitor, JP Vodovod Posušje d.o.o., a sufinancirana je sredstvima Općine Posušje i Županije ŽZH. Vrijednost investicije je 1.200.000,00 KM. Očekuje se godišnja proizvodnja 1750 MWh, čime će se ostvariti značajni prihodi na godišnjoj razini, a što će utjecati na daljnja investiranja JP Vodovoda.

Prema idejnim projektu kojim je definiran koncept korištenja hidro energije sustava akumulacije Tribistovo, pored danas otvorene minihidroelektrane, predviđena je gradnja i još jednog sličnog objekta. Također u izgradnji je i kompleks solarne elektrane u neposrednoj blizini MHE na Senjakovini koji će dodatno povećati proizvodnju električne energije.

OGLASI

Loading