Select Page

Od ožujka inozemna kupnja do 300 KM oslobođena carine

Od ožujka inozemna kupnja do 300 KM oslobođena carine

Vijeće ministara BiH nedavno je usvojilo odluku o ostvarivanju prava na oslobađanje od plaćanja uvoznih i izvoznih davanja.

Iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH (UNO BiH) kazali su kako će primjena ove odluke početi u prvoj polovini mjeseca ožujka.

Odluka se trenutno sprema u svim jezičnim inačicama, nakon toga ide na potpis u Vijeće ministara i onda prema Službenom listu BiH. Primjena ove odluke počinje osmoga dana od dana objave u Službenom listu BiH i očekujemo da bi primjena mogla početi u prvoj polovini ožujka, objasnio je Ratko Kovačević iz Uprave za neizravno oporezivanje BiH.

U skladu s odlukom, došlo je do određenih izmjena kada je riječ o visini iznosa za koje je predviđeno oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja.

Kada osoba ulazi u carinsko područje BiH vozilom ili na neki drugi način, trenutno ima pravo na oslobađanje od plaćanja uvoznih davanja na robu koju unosi u svojoj osobnoj prtljazi za vlastite potrebe do vrijednosti 200 KM. Stupanjem na snagu i početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 600 KM, prenosi Vecernji.ba.

Prema trenutnim propisima, kada građani BiH dobivaju pakete iz inozemstva, oslobađanje plaćanja uvoznih davanja vrši se na pakete zanemarive vrijednosti, do iznosa od 50 KM. Stupanjem na snagu i početkom primjene nove odluke ta vrijednost se povećava do iznosa od 300 KM ako fizička osoba naručuje robu iz inozemstva i plaća je prilikom narudžbe.

S druge strane, oslobađaju se od plaćanja uvoznih davanja paketi do vrijednosti od 90 KM ako ih fizičke osobe iz BiH dobivaju od fizičkih osoba iz inozemstva bez bilo kakvoga plaćanja.

Kada se radi o robi, mora biti vidljivo da je namijenjena za vlastite potrebe. Ne smije se raditi o količinama koje bi dale naslutiti da je ta roba namijenjena za daljnju prodaju u BiH. U tom smislu, prilikom pregleda pošiljki posebno će se voditi računa o vrsti i količini robe u paketima.

OGLASI

Loading