Select Page

Svečano otvoreno ”Mostarsko ljeto” – festival kulture s dugogodišnjom tradicijom

Svečano otvoreno ”Mostarsko ljeto” – festival kulture s dugogodišnjom tradicijom
Kulturna manifestacija “Mostarsko ljeto”, čiji je cilj jačanje kulturne i turističke ponude u Gradu Mostaru, otvorena je u ponedjeljak navečer u Centru za kulturu izložbom fotografija “Stari”, autora Alana Hadžića te koncertom glazbene skupine Jall aux yeux iz Bihaća.

Ovogodišnje izdanje “Mostarskog ljeta” počelo je u nedjelju svečanim defileom kroz grad mališana Plesnog studija “Mo-Stars”, nakon čega je u Pozorištu lutaka izvedena predstava “Mačak u čizmama”.

Direktor mostarskog Centra za kulturu Senad Suljić izrazio je nadu da će građani Mostara, ali i mnogi turisti uživati u programu “Mostarskog ljeta”, koji će se sastojati od 31 sadržaja.

Nadam se da ćemo uspjeti biti jedan od razloga povratka turista i ljudi u Grad Mostar, kazao je Suljić, najavivši brojne koncerte, izložbe, književne večeri i druge kulturne sadržaje koji će se održavati na više lokacija u gradu.

Za razliku od prošle godine, dodao je, ove godine imamo razlog da budemo puni optimizma jer dolaze nam neka ljepša vremena.

Kako je planirano, manifestacija će se održavati od 20. lipnja do 4. kolovoza ove godine, a brojni Mostarci i njihovi gosti moći će uživati u bogatom programu tog festivala kulture s tradicijom dugom više od 30 godina.

U organizaciji Narodne biblioteke Mostar bit će održane četiri promocije knjiga, i to “Nakon potopa” Ibrahima Kajana, zatim “Baštinske studije: od moderne do postdigitalne kulture” i “Biblioteka i grad: studije iz teorije i prakse urbanog bibliotekarstva” autorice Lejle Kadrić Zaimović, “Recidiv” autorice Bee Balta Manjgo te promocija časopisa “Librum”.

Pored predstave “Mačak u čizmama” koja je izvedena na otvaranju “Mostarskog ljeta”, u Lutkarskom pozorištu bit će izvedena i predstava “Dječak koji je sanjao more”, redatelja Zijaha Sokolovića.

Za ljubitelje teatra u Narodnom pozorištu Mostar planirane su tri predstave i jedan koncert klasične glazbe.

Mostarci će moći pogledati predstavu “Kokoška” u izvedbi Pozorišta mladih Sarajevo, kultnu predstavu Zijaha Sokolovića “CABAres CABArei”, dok će Teatra EXIT iz Zagreba izvesti predstavu “Pluća”.

Koncert za klavir i violončelo izvest će dubrovački glazbenici – Helena Tomašković i Adrian Ivičević.

Organizatori “Mostarskog ljeta” su pet mostarskih kulturnih institucija – Centar za kulturu, Narodno pozorište, Pozorište lutaka, Narodna biblioteka te Muzej Hercegovine.

(Fena)

OGLASI

Loading