Select Page

SVEČANO U RAKITNU: Svetkovina rođenja svetog Ivana Krstitelja

SVEČANO U RAKITNU: Svetkovina rođenja svetog Ivana Krstitelja

Sv. Ivan Krstitelj iznimno je poštovan u kršćanskom svijetu. U srednjem vijeku, njegov blagdan zvali su „ljetni Božić“. U čast sv. Ivanu Krstitelju, podignute su mnoge crkve počevši od Lateranske bazilike u Rimu, papinske katedrale. U Rimokatoličkoj Crkvi njegovo se rođenje slavi kao svetkovina 24. lipnja, a mučeništvo, nekad nazivano i Glavosjek sv. Ivana Krstitelja, kao spomendan 29. kolovoza.

Zaštitnik je pjevača, glazbenika, krojača, kožara, krznara, vunara, remenara, gostioničara, nožara, brusača, zatvorenika, osuđenih na smrt, uzgajivača ptica, oboljelih od epilepsije, krštenika, Malte, Jordana i velikog broja gradova širom svijeta.

Relikvije svetog Ivana Krstitelja danas se čuvaju u crkvi sv. Silvestra u Rimu i u Amiensu u Francuskoj.

U Hrvatskoj po njemu su nazvana mjesta Ivanić Grad, Ivanec, Kloštar Ivanić, Sveti Ivan Zelina, Sveti Ivan Žabno, Ivanska, Ivankovo i još neka mjesta. U Mariji Bistrici, postavljen je njegov kip na otvorenom prostoru.

U Bosni i Hercegovini, u Podmilačju kraj Jajca postoji veliko svetište sv. Ivana Krstitelja.

U Posušju Župa Sv. Ivana Rakitno slavi svog za§itnika

Župa sv. Ivana Rakitno slavi blagdan svoga nebeskog zaštitnika, svetoga Ivana Krstitelja. Za tu se prigodu župa pripremala devetnicom. Središnje misno slavlje bit će služeno dana, 24. lipnja s početkom u 11 sati , koje će predslaviti fra Ivan Penavić, duhovni asistent Frame Posušje.

Izravan prijenos misnoga slavlja možete pratiti putem valova Radio Posušja.

Župa obuhvaća naselja Vrpolje, Mukinje i Poklečani. Podsjećamo kako je do 2011. godine zaštitnik župe bio sveti Ivan Nepomuk, no puk je uvijek slavio svetoga Ivana Krstitelja kao svoga zaštitnika slaveći mise na njegov spomendan, 24-toga lipnja. Tek 28. lipnja 2010. godine crkvene vlasti su dozvolile posvetu crkve i oltara na čast sv. Ivana Krstitelja.

Posušje.net/Radio Posušje

OGLASI

Loading