Select Page

Posušanin s tri zlatne medalje najuspješniji inovator u Českoj

Posušanin s tri zlatne medalje najuspješniji inovator u Českoj

Sa šest inovacija, predstavljenih tijekom tri dana u Poljskoj i Češkoj, bosanskohercegovački inovatori osvojili su čak 15 priznanja. Najnovija priznanja bh. inovatori su osvojili na izložbama u Katowicama i Trinecu, dva susjedna grada u rudarskoj oblasti Šlezija, prvi u Poljskoj, drugi u Češkoj.

Čak tri zlatne medalje dobio je Posušanin Ivan Milićević, strojarski inženjer, za inovaciju “injekcija bez vidljive igle”. Dvije je dobio od organizacijskih odbora , a treću od Politehničkoga sveučilišta u Bukureštu. Vrijedno je istaknuti čime se rukovode na ovom Univerzitetu kada odabiru kome dodijeliti priznanje, a o čemu najbolje svjedoči sintagma: Za izvanredno dostignuće u inovatorstvu, kroz posvećenost i upornu želju za pomicanjem granica u onome što može biti ostvareno putem znanosti i tehnologije. Tu je i ne toliko poticajna koliko izazovna službena deviza Sveučilišta: Kroz trnje do zvijezda.

Dvije zlatne medalje dobio je dr. sc. Fikret Alić, profesor na Mašinskom fakultetu u Tuzli, za “nano-magnetički filter fluida”.

Zlatnu medalju bukureštanskoga sveučilišta dobio je i Sašenko Sadiković iz Ljubuškoga, za vodilicu lanca ručne motorne pile, koja ne koristi strojno ulje. Sadiković je dobio i srebrne medalje u oba grada.

Srebrne medalje u Poljskoj dobili su Borko Babalj iz Trebinja (naočale sa lećama bez okvira i bez krila za držanje na ušima) i Josip Gujić, Kakanj (držač za poravnavanje knjiga na policama), dok su u Češkoj nagrađeni brončanim medaljama.

Zoran Kutle iz Širokog Brijega dobio je srebrnu medalju u Češkoj, a brončanu u Poljskoj, za “višečlanu spiralnu oprugu”.

Posušne.net/Jabuka.tv

OGLASI

Loading