Select Page

SVI SVETI I DUŠNI DAN – DANI SJEĆANJA NA NAJMILIJE

SVI SVETI I DUŠNI DAN – DANI SJEĆANJA NA NAJMILIJE

Ružno vrijeme nije spriječilo mnoštvo vjernika da za blagdane Svih svetih i Mrtvi dan posjete grobnice svojih najmilijih u Posušju.

Uz ova dva dana veže se paljenje svijeća, polaganje cvijeća te sudjelovanje na svetoj misi. Mise su u Posušju jučer održane na Martića križu, na novom rastovačkom groblju, na Ričini i na Ilijnom brdu. Mise su se i danas slavile na Crkvinama, Vrbici i na Matkovinama.

Na svetkovinu Svih svetih Crkva se spominje svih svetaca i svetica, ljudi koji su nastojali živjeti prema kršćanskim načelima, a koji nisu kanonizirani, prisjećamo se na taj dan i mučenika.

Mrtvi ili Dušni dan posvećen je svim umrlima. Ovi dani posebno su tužni jer svatko ponovo proživljava bol zbog nekog gubitka. Ove dane posvećujemo uspomeni na one koji nisu s nama, posjećivanjem njihovih posljednjih počivališta dajemo im do znanja da ih nismo zaboravili, da i dalje žive uspomene na njih, ona lijepa sjećanja.

Bez obzira na težinu u grudima i suze u očima, ovi dani prilika su da budemo uz one koji su uvijek bili uz nas, u spokojnosti, u tihim molitvama i uz plamen vječne svijeće.

Silvia Kovač

OGLASI

Loading