Select Page

Tehnološki parkovi put za nove poslove i izlaz na milijunska tržišta Europe

Tehnološki parkovi put za nove poslove i izlaz na milijunska tržišta Europe

Osiguranje prakse za učenike strukovnih škola na najmodernijim CNC strojevima, potpora za pokretanje novih obrta i startupova, edukacija kadrova u skladu sa svjetskim dostignućima u biznisu, a sve u cilju osiguranja novih radnih mjesta, put je kojim su u nekim općinama i gradovima krenuli predstavnici privatnog sektora, ali i vlasti, piše Večernji list BiH. 

Niz sektora

Tehnološki parkovi kao rasadnici dobih poslovnih ideja, praksa i metoda u nizu gospodarskih grana, počevši od onih informatičkih, preko visokotehnoloških, pa do industrijskih, pokazuju se kao iznimno uspješan recept za stvaranje pretpostavki za otvaranje novih radnih mjesta. Mostar, Posušje i Livno lokalne su zajednice koje svojim primjerima pokazuju koliki je značaj tehnoloških parkova u realizaciji brojnih poslovnih ideja, i to ne samo u okvirima granica BiH već i šire. Dokaz tomu nedavni je posjet gradonačelnika Imotskog Ivana Budalića Posušju, prilikom kojeg je, u pratnji načelnika Posušja Ante Begića, posjetio Tehnološki park Posušje.

Voditelj Tehnološkoga parka Posušje Stipe Bešlić i voditelj Logističkoga centra Ivan Milićević upoznali su imotskog gradonačelnika sa svojim iskustvima te s praksama i metodama provedenim u Tehnološkom parku Posušje, a koje bi mogle biti provedene i u Imotskom. Gradonačelnik Budalić izjavio je kako je impresioniran viđenim te je istaknuo kako je izvrsna stvar što je lokalna samouprava pružila mladim ljudima koji završavaju svoje srednjoškolsko obrazovanje mjesto na kojem mogu u praksi primjenjivati nove tehnologije i inovacije.

Zanimljivost je činjenica da je mladi poduzetnik iz Imotskoga Mario Ljubičić, koji je izumio električni bicikl, za svoj izum tražio dijelove po cijeloj Europi te ih na kraju našao u samo pet kilometara udaljenom Posušju, u Tehnološkom parku s kojim sada ima jako dobru suradnju.

Načelnik Posušja Ante Begić kazao je kako je kolegu iz susjednog Imotskoga upoznao sa svim aktivnostima i procesima koji se odvijaju u Tehnološkom parku, dodavši kako se nada da će dobivene informacije pomoći gradonačelniku Budaliću izgradnjom sličnog objekta u Imotskom unaprijediti lokalno gospodarstvo.

Nešto sjevernije, u Livnu dobre rezultate postiže Tehnološki park Linnovate koji stvara okruženje za razvoj poduzetništva, osnovan u svrhu poticanja unapređenja ekonomije Hercegbosanske županije te gospodarskog razvoja kroz tehnološki napredno poslovanje, stimulaciju poduzetničke i investicijske kulture, kao i jačanje izvoza te uvezivanje dijaspore.

Povezivanje

Od 2018. godine su, navode, imali dvije generacije startupa (u prvoj generaciji primljeno je 9 startupa, a u drugoj 8). Trenutačno se u Tehnološkom parku Linnovate održava treća startup akademija, gdje znanje o otpočinjanju, ali i upravljanju konkretnim biznisom usvaja novih 8 startup.

Linnovate je iznjedrio pet poduzeća (d.o.o.) i dva obrta koja su kreirala 13 novih radnih mjesta i ostvarila značajan financijski priljev te poziciju na tržištu. U Mostaru se pak već dulje vremena razvija jedna iznimno važna priča koja ima i regionalnu težinu.

Naime, Tehnološki park Intera prepoznatljiv je subjekt koji intenzivno radi na poboljšanju ukupne ekonomske situacije u državi, počevši od poticanja poduzetništva i inovacija, edukacija, poslovnih inkubatora pa do hvalevrijednoga projekta “Connecto” kojim nastoje ojačati veze s iseljeništvom, odnosno ljudima podrijetlom iz BiH koji imaju poslovne ideje, znanje, volju i kapital, a u cilju otvaranja tvrtki u BiH, odnosno zapošljavanja domaćeg stanovništva. Posebna vrijednost leži u edukativno-mentorskom programu startup akademija kroz koji je proces predinkubacije dodatno osnažen dajući korisnicima, kroz set predavanja i mentorskih sesija, potrebna znanja i kvalitetne temelje za ulazak u svijet poduzetništva. Tehnološki parkovi, kao dokazan koncept modernog poduzetništva oslonjenog na sinergiju obrazovanja, novih tehnologija i primjene modernih poduzetničkih standarda, hvata korijen i u BiH, a za nadati je se kako će što veći broj zajednica iznjedriti nove uspješne priče, poduzetnike i radna mjesta. 

VL

OGLASI

Loading