Select Page

Titulu ‘kosbaše’ na kupreškoj manifestaciji, na Strljanici 2017., osvojio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca

Titulu ‘kosbaše’ na kupreškoj manifestaciji, na Strljanici 2017., osvojio je Mirko Kecman iz Bosanskog Petrovca

Premda vrijeme nije bilo naklonjeno organizatorima, a ni natjecateljima, viteško nadmetanje kosaca na Kupreškoj visoravni, na livadama Strljanice, ipak je privedeno kraju. Nevrijeme praćeno jakom kišom i tučom samo je za jedan sat pomjerilo natjecanje seniora, dok je juniore (kosce do 21 godine starosti) kiša ‘uhvatila’ pri kraju natjecanja.

Kako stoljećima njegovana tradicija košnje trave ručno izrađenom kosom ne bi nestala sa starijim generacijama, prošle godine je osnovano i Društvo “KupreškiKosci”.

Zahvaljujući njima na prošlogodišnjoj manifestaciji – Danima kosidbe počeli su se natjecati juniori, a od ove godine tradicijska poljoprivredna, sportska i kulturna manifestacija obogaćena je još jednim sadržajem, međunarodnim ekipno-štafetnim natjecanjem kosaca. U njemu su sudjelovali kosci iz Slovenije, Republike Hrvatske, Srbije te Bosne i Hercegovine.
Svaku ekipu činila su po tri kosca koji su se smjenjivali na istoj parceli, što je bilo prilično atraktivno za posjetitelje. Prvo mjesto u ekipnom natjecanju osvojila je ekipa Kupresa, drugo su uzeli Slovenci, a treće ekipa iz Srbije.

U sklopu Strljanice, održana je i stočarska izložba gdje su svoja grla goveda i ovaca izložili farmeri iz Kupresa, Šujice i Tomislavgrada. Izložbu je uz potporu Ministarstva poljoprivrede, vodoprivrede i šumarstva Hercegbosanske županije organizirala općina Kupres.

Tročlano povjerenstvo obišlo je i pregledalo sva izložena grla, te iz nagradnog fonda od 5400 konvertibilnih maraka nagradilo najbolje u kategorijama: ovca pramenka – domaći uzgoj, ovca pramenka – travnički uzgoj, muzne krave i junice simentalke i montafonke.

Inače ovaj slojeviti kulturni projekt “Dani kosidbe Kupres 2017.” partnerski organiziraju Općina Kupres i Javna ustanova za kulturu “Hrvatski dom” Kupres u suradnji s CIOFF sekcijom za BiH i domaćim kulturnim društvima i udrugama u Kupresu.

vecernji.ba

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading