Select Page

Tjesnijom suradnjom do boljeg vodoopskrbnog sustava s obje strane granice

Tjesnijom suradnjom do boljeg vodoopskrbnog sustava s obje strane granice

U Ljubuškom je u danas održano svečano potpisivanje ugovora o isporuci/prihvaćanju vode za tri tzv. presječena sustava- vodoopskrbna sustava presječena državnom granicom, između predstavnika nadležnih jedinica lokalne samouprave i isporučitelja vodne usluge iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

Naime, u okviru dugogodišnje bilateralne vodnogospodarske suradnje; temeljem Ugovora o uređenju vodnogospodarskih odnosa između Vlade Republike Hrvatske i Vlade Republike Bosne i Hercegovine iz 1996. godine, sklopljen je Ugovor između Vlade Republike Hrvatske i Vijeća ministara Bosne i Hercegovine o pravima i obvezama korištenja voda iz javnih vodoopskrbnih sustava presječenih državnom granicom – Ugovor o presječenim sustavima.

Dva provedbena ugovora o isporuci, odnosno prihvaćanju vode potpisali su predstavnici općine Neum i grada Dubrovnika, te Ljubuškoga i Vrgorca.

Treći ugovor pak, potpisali gradonačelnik Grada Imotskog, Ivan Budalić, u ime svih jedinica lokalne samouprave suvlasnika Vodovoda Imotske krajine d.o.o., te načelnik Općine Posušje Branko Bago.

Potpisivanjem ovakvog ugovora otvara se mogućnost izgradnje zajedničkih objekata za sustave, te sudjelovanje zainteresiranih stranaka u pokrivanju dijela troškova investicijskog održavanja zajedničkih objekata u odnosu na odobrenu količinu vode koja se može isporučiti.

Potpisivanje ovih provedbenih ugovora od iznimnog je značaja za stanovništvo sa obje strane granice, kao i za obje države u cjelini,a ulaganjem u infrastrukturu poput vodoopskrbe osiguravaju se preduvjeti za ostanak lokalnog stanovništva.

Nakon protokola potpisivanja prisutni su nastavili razgovore na temu poboljšanja prekogranične suradnje između obje države.

Opcina-posusje.ba

OGLASI

Loading