Select Page

Tolo: Zašto bismo išli kad možemo raditi ovdje, a Nijemcima izvoziti?

Tolo: Zašto bismo išli kad možemo raditi ovdje, a Nijemcima izvoziti?

Prema nekim procjenama, BiH je jedna od zemalja s najvećim brojem svojih državljana u dijaspori. Naime, gotovo svaki treći bh. državljanin živi izvan BiH. Tako stručnjaci tvrde kako izvan granica ove države živi od milijun i pol do dva milijuna Bosanaca i Hercegovaca, od čega oko 240.000 njih u Njemačkoj. Iako u prvi mah ovi podaci djeluju porazno, dijaspora je ta koja može činiti okosnicu gospodarskog razvoja BiH.

Tu činjenicu na svom primjeru pokazao je Posušak Željko Tolo koji se između rada u Njemačkoj, gdje mu već gotovo pola stoljeća živi majka i gdje mu je godinama živio otac, i BiH odlučio za Posušje. Ali plaću prima uglavnom u eurima koji stižu iz Njemačke.

Izvoz i nove tehnologije

Naime, Željko je već godinama poduzetnik koji je radio za tržište Zapadnohercegovačke županije, Splitsko-dalmatinske županije te Dubrovnika, međutim, prije nekoliko godina posao je počeo opadati, a on nije htio napuštati rodno mjesto. Spas je došao od susjeda iz Posuškog Vira koji godinama živi u Frankfurtu. Nije ga pozvao da dođe kod njega u Njemačku raditi kao što to obično biva u ovakvim situacijama, nego mu je ponudio da u Posušju u svojoj tvrtci napravi krajnji proizvod te ga izveze u Njemačku i postavi na njegovu kuću.

Radilo se o PVC stolariji kojom se Željko bavi od 1999. godine, kada je osnovao tvrtku Pluton. Da stvar bude zanimljivija, sirovinu od koje pravi PVC otvore Željko uvozi iz Njemačke, potom on, dvojica braće i jedan radnik od te sirovine izrađuju krajnji proizvod te ga zatim montiraju na kuće i zgrade diljem Njemačke.

“Sve je krenulo 2012. godine od nekoliko prozora koje je tražio jedan naš Posušak koji živi u Njemačkoj. Tada nismo uopće znali možemo li to napraviti ni kakva je procedura vezana uz izvoz. Ipak je to Njemačka”, priča nam Željko…

vecernji.ba

OGLASI

Loading