Select Page

Treća večer: Važno je da sjećanje na pobijene franjevce nikada ne prestane

Treća večer: Važno je da sjećanje na pobijene franjevce nikada ne prestane

Molitveni program “IX. dana pobijenih hercegovačkih franjevaca” u srijedu je nastavljen u samostanskoj crkvi Uznesenja BDM u Širokom Brijegu.

Molitva krunice uobičajeno je započela u 17:30, a zatim je u 18:00 sati uslijedila sveta misa koju je, kao i prethodne dvije večeri, predslavio fra Ivan Landeka, ml., uz sumisništvo vicepostulatora fra Miljenka Stojića i fratara iz širokobriješkoga samostana.

Misna čitanja čitali su članovi Franjevačkoga svjetovnog reda Široki Brijeg. Na sv. misi je pjevao zbor Sv. Ivana Krstitelja iz područne crkve u Knešpolju, pod ravnanjem Marka Salavarde.

Mučeništvo nas uvijek usmjerava prema nebu, prema uskrsnuću, prema vječnosti. Kao duhovni potomci ne želimo zaboraviti svoje mučenike. Zašto? Kad se nekoga sjećamo, onda ostajemo u trajnom zajedništvu s tom osobom. Iako ta osoba više nije tjelesno s nama, duhovno smo povezani po sjećanju. Zato se mi ovim »Danima pobijenih hercegovačkih franjevaca« sjećamo njih i članova puka Božjega. Važno je da to sjećanje nikada ne prestane. Tako ćemo ostati u trajnom duhovnom zajedništvu s njima. Naše vjerničko sjećanje nije samo puko obično sjećanje, nego nas preobražava, oblikuje. Spominjući se njih, njihova života i smrti, učimo od njih. Ono što je njima sveto i nama je sveto. Njihove vrjednote postaju naše, postaju naša stvarnost, istaknuo je fra Ivan Landeka u propovijedi.

U našoj je Hercegovačkoj franjevačkoj provinciji veoma zanimljivo primijetiti da imamo puno fratara koji su rođeni upravo u godinama Drugog svjetskog rata i poraća, kada su naši fratri, kojih se ovih dana spominjemo, ubijani ili neposredno nakon toga. Nemali broj ih je rođen u drugoj polovici 40-tih i početkom 50-tih godina prošloga stoljeća. Ako tome pridodamo one koji su u međuvremenu umrli, možemo reći da su oni naslijedili onih 66 koji su u Drugom svjetskom ratu i poraću pobijeni i tako se naša franjevačka Zajednica obnovila. Kao da su naši tadašnji očevi i majke, vidjevši sve što se događa, ovako u sebi razmišljali: “Naši su fratri pobijeni. Mnogo je puka pobijeno. Ali mi ćemo uz Božju pomoć roditi i podići djecu, a među njima će Gospodin izabrati nove fratre, kao i nove očeve i majke”, riječi su fra Ivana Landeke.

Pri završetku svete mise zadušnice dodijeljene su i nagrade za najbolje radove pristigle na nagradni natječaj na temu pobijeni hercegovački franjevci, za uzrast odrasli. Prvu nagradu osvojila je Mirela Lovrić sa Širokog Brijega za dramu “Dide, pobiše nam fratre”.

Drugu nagradu osvojio je Ante Matić iz Zagreba za priču-svjedočanstvo “Mučenička smrt fra Stjepana Naletilića, njegova brata Marijana i Matiše Penavića”. Treća nagrada pripala je Sanijeli Matković sa Širokog Brijega za rad “Riječ bijaše i na kraju”.

Na koncu svete mise zadušnice fra Miljenko Stojić, vicepostulator, zahvalio je fra Ivanu Landeki koji je predvodio trodnevnicu u čast pobijenih hercegovačkih franjevaca, kao i trećarima, priopćeno je iz Vicepostulature postupka muceništva “Fra Leo Petrović i 65 subraće”.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading