Select Page

Trgovački lanci protiv zabrane pušenja: Vlada potiče otkaze

Trgovački lanci protiv zabrane pušenja: Vlada potiče otkaze

Deset najvećih kompanija iz sektora trgovine protive se novom Nacrtu zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje. Oni ukupno zapošljavaju više od 14.590 zaposlenika, te imaju više od 1.380 prodajnih mjesta.

U otvorenom pismu navode kako Vlada FBiH predloženim zakonom o pušenju potiče otkaze u trgovini umjesto da rješava crno tržište.

Pismo prenosimo u cijelosti

Nacrt Zakona o kontroli i ograničenoj upotrebi duhana, duhanskih i ostalih proizvoda za pušenje koji je Vlada Federacije BiH poslala u parlamentarnu proceduru donosi negativne posljedice po sektor trgovine koje će rezultirati padom ekonomske aktivnosti i smanjenjem broja zaposlenih u sektoru, sa negativnim dugoročnim efektom na gospodarstvo u Federacije BiH.
Nacrt Zakona ”o pušenju” u kontekstu reguliranja trgovine veoma je drastičan i uvođenjem novih zabrana, posebno potpunom zabranom isticanja duhanskih proizvoda u trgovinama, mnogo je stroži od regulacije u zemljama u okruženju.

Takvim nerazmjernim i paušalnim zabranama Vlada FBiH potpuno nepotrebno ugrožava poslovnu klimu i dodatno pogoršava uvjete poslovanja trgovine u Federaciji BiH. Naime, dokidanjem mogućnosti isticanja proizvoda (zabrana stavljanja proizvoda na vidljive police) onemogućava naš dio zarade koji postižemo sa poslovnim partnerima i ugrožava naš opstanak na tržištu.

Ovakav udar na trgovinu, posebno na sektor maloprodaje u kojem je zaposleno više od 50.000 građana, nije opravdan i apeliramo na Vladu FBiH da u parlamentarnoj proceduri izmijeni tekst Nacrta.

Iskustva iz drugih zemalja pokazuju kako uvođenje rigoroznih zabrana u trgovini duhanskih proizvoda ne rezultira smanjenjem javno zdravstvenog problema pušenja u FBiH, kako se to navodi u Nacrtu zakona. Ukoliko bude usvojen u predloženom tekstu, glavni efekti ovog zakona bit će pad prihoda u trgovini, jačanje crnog tržišta cigareta te povezan pad prihoda u državnom proračunu koji nosi negativne posljedice na veliki broj građana Federacije BiH.

Budući da nije bilo javne rasprave o ovom prijedlogu Zakona, ni Ministarstvo zdravstva Federacije BiH ni Vlada Federacije BiH niti u jednom trenutku nisu izložili argumente ili dokaze koji bi opravdali uvođenje rigoroznih zabrana u trgovanju duhanskim proizvodima.

S druge strane, nacrt Zakona ni na koji način ne rješava glavni problem tržišta duhanskih proizvoda u Federaciji BiH, a to je crno tržište koje u BiH iznosi više od 30 posto ukupne potrošnje, po čemu je BiH rekorder u Europi.

U protekle četiri godine legalno tržište duhanskih proizvoda je smanjeno za 42 posto, zbog čega su trgovci izravno izgubili 55 milijuna KM. Dodatno, na crnom tržištu prodaju se neprovjereni duhanski proizvodi loše kvalitete što negativno utiče na zdravlje građana, a državni proračun godišnje gubi više od 210 milijuna KM. U Udruženju trgovaca BiH podsjećaju da je značajno povećanje crnog tržišta uslijedilo upravo nakon naglog uvođenja restriktivnih mjera u pogledu oštrog podizanja visine trošarina na duhanske proizvode.

Zbog toga apeliramo na Vladu FBiH da prije uvođenja novih zabrana fokus politike u ovom segmentu stavi na borbu protiv crnog tržišta jer bi smanjenje crnog tržišta donijelo puno više koristi i za javno zdravlje građana, i za gospodarstvo i za državni proračun.

S poštovanjem,

iNovine BH d.o.o.

BINGO d.o.o.

HOLDINA d.o.o.

ENERGOPETROL d.d.

KONZUM d.o.o.

Duhanpromet d.o.o

Tobacco Press d.o.o.

AMKO d.o.o.

RIVA d.o.o.

PETROL BH d.o.o.

veecrnji.ba

OGLASI

Loading