Select Page

Tri važna razloga zbog kojih je darivanje krvi dobro za naše tijelo

Tri važna razloga zbog kojih je darivanje krvi dobro za naše tijelo

Krv nije moguće proizvesti na umjetan način. Jedini izvor toga lijeka jest čovjek – darivatelj krvi. Kako bi se osiguralo brzo, kvalitetno i sigurno liječenje bolesnika, potrebno je uvijek imati dovoljan broj darivatelja krvi, a time i dovoljne količine krvi u pričuvi.

U ovakve se aktivnosti mladi ljudi uključuju u srednjoj školi. Djevojke te dobi često su premršave i ne zadovoljavaju niti onaj osnovni kriterij za žene, minimalno 55 kilograma tjelesne težine, objašnjava za Zadovolja.hr specijalistkinja transfuzijske medicine iz Hrvatskog zavoda za transfuzijsku medicinu dr. Irena Jukić.

Zatim je tu i generativna faza, trudnoća i rađanje. Veliki broj žena postanu redovite darivateljice krvi upravo kada prođu tu životnu fazu, govori dr. Jukić.

Ako se do sada niste odlučili na dobrovoljno darivanje krvi iz altruističkih razloga i možda vam treba pokoji dodatni motiv, u pročitajte zašto je darivanje krvi dobro i za vaše zdravlje. Jer spašavanjem tuđih života možete spasiti i vlastiti.

1. REDOVITO DARIVANJE KRVI POVEZANO JE S MANJIM RIZIKOM OD INFARKTA

O toj temi napisano je nekoliko radova, govori dr. Jukić, a znanstveno je potvrđeno da redoviti darivatelji krvi rjeđe obolijevaju od infarkta miokarda.

2. ODREĐIVANJE ZDRAVLJA KRVI

Kod svakog darivanja krvi uzimamo uzorak te se određuje krvna grupa i rezus-faktor, zatim se rade laboratorijske pretrage na hepatitis B, C, HIV, sifilis, objašnjava dr. Jukić te dodaje kako je kratak liječnički pregled također uobičajeni dio obrade svakog darivatelja.

U Zavodu su također primijetili nešto što se odnosi na starije darivatelje:
S godinama je elasticitet krvnih žila malo slabiji, pa se stariji darivatelji krvi nakon uzimanja uzorka često osjećaju bolje. No to je subjektivan dojam, kaže.

3. OSJEĆAJ SAMOPOŠTOVANJA ZA DULJI I KVALITETNIJI ŽIVOT

Većina dobrotvornih darivatelja krvi jednostavno želi pomoći drugima, a to im daje osjećaj samopoštovanja koji pozitivno utječe i na njihovo zdravlje.

Osjećaj kada dajete zdravi dio sebe potpunom strancu – to se ničime ne može platiti, ističe dr. Irena Jukić.

vecernji.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading