Select Page

Trostruki ubojica s prijateljem popio kavu pa se mirno predao policajcima

Trostruki ubojica s prijateljem popio kavu pa se mirno predao policajcima

Anto Niče (35) gotovo je 60 sati bio u bijegu. Nakon što je nožem izmasakrirao svoju majku Lucu (66), a potom i šogoricu Sandru (44) te brata Matka (46) u selu Suhača pokraj Livna, izgubio mu se svaki trag. Dva i pol dana tumarao je Livanjskim poljem i planinskim prijevojima Vanj i Komoran.

Otišao do bivšeg cimera

No, jučer oko 4.30 sati došao je u selo Komorani, oko četiri i pol kilometra zračne linije udaljeno od mjesta zločina. Došao je k svom prijatelju Jakovu V. On je, kao i Niče, registrirani ovisnik te su jedno vrijeme čak dijelili ćeliju. Jakov V. i Niče popili su kavu, razgovarali nekoliko sati te je Jakov V. pozvao policiju. Niče nije pružao otpor policajcima, koji su opkolili kuću oko 8 sati.

– Izašao je iz obiteljske kuće i predao se mirno policijskim službenicima, koji su ga potom priveli u PU Livno – rekao je jučer glasnogovornik MUP-a Hercegbosanske županije Ivica Vrdoljak.

– Prvi je dojam da je osumnjičeni sve vrijeme bijega proveo na otvorenom i da nije imao ničiju pomoć. Vjerojatno više nije mogao podnijeti hladnoću u zoru, koja je posljednjih dana u Livnu jer je temperatura padala do minus jedan stupanj Celzijev, pa je odlučio najprije se ispovjediti prijatelju, svjestan da se ne može vječno kriti. Kada je uhićen, bio je izuzetno miran i nije djelovao kao osoba koja ima zdravstvenih problema. Obrada još traje i tek trebamo utvrditi što je bio motiv tog okrutnog zločina – istaknuo je Ivica Vrdoljak.

Niče je prije masakra u Suhači mjesec dana proveo iza rešetaka zbog obiteljskog nasilja. U petak oko 9.45 sati izašao je iz mostarskog zatvora. Nešto kasnije, oko 16 sati, u Livno je stigao autobusom. Iduća tri sata pio je u Livnu s prijateljima. Oko 19 sati neopaženo je ušao u obiteljsku kuću. Najprije je ubio majku, koja je imala na desetke rana od noža na tijelu, a onda je pričekao da se pojave brat i šogorica. Oni su došli iz trgovine oko 21.30 sati. Na njih je također nasrnuo te je na kućnom pragu ubio šogoricu Sandru, a teško ozlijeđeni brat uspio je pobjeći do susjeda.

Matko Niče preminuo je oko 1.30 sati na putu prema splitskoj bolnici. Anto Niče nakon zločina pobjegao je preko polja u šumu, a putem je sa sebe bacio tenisice i košulju, a otarasio se i noža. Rodbina i susjedi konačno mogu odahnuti jer je Anto prije odlaska u mostarski zatvor prijetio i njima.

Život nasilja, droge i krađa

Anto Niče višegodišnji je prijestupnik, a 2001. godine prvi je put policijski evidentiran, potvrdio nam je glasnogovornik Vrdoljak, te dodao:

– Tužiteljstvo je dobilo desetak kaznenih prijava protiv osumnjičenog, bilo je tu od nasilja u obitelji, zatim posjedovanja droga, teških krađa i krađa i oštećenja tuđe stvari – kaže Vrdoljak.Pokop ubijenih bit će danas u 14 sati na mjesnom groblju u Suhači. Zbog tragično preminulih članova obitelji Niče općinski načelnik Luka Čelan utorak, 3. studenog 2015., proglasio je danom žalosti u livanjskoj općini.

večernji.ba

OGLASI

Loading