Select Page

Trump: Nuklearni sporazum je strašan i jednostran, povlačimo se i vraćamo sankcije Iranu!

Trump: Nuklearni sporazum je strašan i jednostran, povlačimo se i vraćamo sankcije Iranu!

Američki predsjednik Donald Trump objavio je kako se Sjedinjene američke države povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom koji je potpisao bivši predsjednik Barack Obama 2015. godine.

Trump je imao službeno rok do subote da odluči hoće li ponovno uvesti američke sankcije Iranu, ali je odlučio požuriti nekoliko dana i danas je objavio odluku. – Nuklearni sporazum nije donio nikakav mir – rekao je Trump. Kaže kako je iranski nuklearni sporazum trebao štititi SAD i saveznike, ali je on samo dopustio Iranu nastavak obogaćivanja uranom. – Službeno objavljujem da se Sjedinjene države povlače iz nuklearnog sporazuma s Iranom – priopćio je američki predsjednik i dodao kako SAD vraća sve sankcije Iranu i to najvišeg stupnja. – Nuklearni sporazum je strašan i jednostran, nije donio mir i nikad neće – rekao je Trump i dodao kako će zbog ove odluke ‘Amerika biti još sigurnija’. – Za nekoliko trenutaka potpisat ću predsjednički memorandum da se počnu ponovno uvoditi američke nuklearne sankcije iranskom režimu. Uspostavit ćemo najvišu razinu gospodarskih sankcija – rekao je Trump, kako prenosi Reuters.

Trumpovu odluku odmah je pozdravio izraelski premijer Benjamin Netanyahu. Iranski nuklearni sporazum bio je “recept za katastrofu”, poručio je Netanyahu. Otkrio je kako je i državni tajnik Mike Pompeo na putu za Sjevernu Koreju gdje će dogovoriti sastanak s Kim Jong-Unom. – Planovi su izrađeni, veze se grade – komentirao je Trump. Sporazum između Irana i šest sila (Sjedinjene Države, Francuska, Kina, Njemačka, Rusija i Velika Britanija) ograničava iranski program obogaćivanja uranija kako se ne bi mogao upotrijebiti za razvoj atomskog oružja, a zauzvrat su Iranu ublažene međunarodne sankcije, kojih je većina ukinuta u siječnju 2016., piše dpa. Europske zemlje predane su očuvanju sporazuma, ali u želji da privole SAD da ostane u njemu, spremne su razgovarati o proširenju ugovora novim obvezama. Riječ je četiri prijedloga: produljiti nadzor iranskih nuklearnih aktivnosti nakon 2025., uključiti u sporazum i nadzor iranskog programa balističkih projektila, te ograničiti iransko vojno sudjelovanje u regiji, u ratu u Siriji i Jemenu. Otkako je Trump postavio ultimatum u siječnju, američki i europski pregovarači sastali su se više puta kako bi probali naći moguće kompromise za ostanak sporazuma.

vecernji.ba

OGLASI

Loading