Select Page

Trump zaprijetio Iranu, prosvjednici koji su napali američko veleposlanstvo se povukli

Trump zaprijetio Iranu, prosvjednici koji su napali američko veleposlanstvo se povukli

Esper je u izjavi kazao da je odobrio raspoređivanje pješačkog bataljona iz snaga za brzo reagiranje (IRF) 82. zrakoplovne divizije. Osim trenutnog razmještanja, rekao je Esper, dodatne snage IRF-a spremne su za razmještanje u sljedećih nekoliko dana.

Američki predsjednik Donald Trump zaprijetio je pak Iranu nakon što ih je optužio da su oni krivi za napad na američku ambasadu u Iraku.

– Iran će biti u potpunosti odgovoran za izgubljene živote ili nastalu štetu u našim objektima. Platit će veliku cijenu. To nije upozorenje, to je prijetnja. Sretna Nova godina – objavio je Donald Trump na Twitteru.

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei odgovorio je pak kako Trump ‘ne može učiniti niti jednu prokletu stvar’.

Svi prosvjednici koji su u utorak napali američko veleposlanstvo u Bagdadu, paleći američke zastave, bacajući kamenje i uništavajući nadzorne kamere, u srijedu su se povukli, a veleposlanstvo je priopćilo da su prekinuti konzularni poslovi.

Prosvjednici su demonstrirali zbog američkog napada na proiransku skupinu Kataib Hezbollan u kojima je poginulo 25 ljudi.

Većina njih poslijepodne je poslušala poziv za povlačenjem koji su uputile Jedinice narodne mobilizacije (PMF), krovna skupina uglavnom šijitske milicije.

U pozivu su naveli da se prosvjednici trebaju povući jer se “čula njihova poruka” te zbog poštovanja prema iračkoj vladi koja nastoji “očuvati državni ugled”.

Mladići su palminim granama pomeli ulični prostor ispred veleposlanstva, a drugi su spakirali opremu prije nego što su odvezeni kombijima.

Neki su napustili područje kako bi postavili prosvjedni kamp ispred obližnjeg hotela.

Iračka vojska je rekla da su svi prosvjednici do večeri napustili područje.

Irački premijer Adel Abdel Mahdi pozvao je u utorak prosvjednike da napuste to područje i zaprijetio da će “najstrože kazniti” one koji napadaju strana veleposlanstva.

Američko je veleposlanstvo objavilo da su svi konzulatni poslovi do daljnjega obustavljeni u veleposlanstvu.

“Zbog napada na američko veleposlanstvo, do daljnjeg su prekinuti svi konzularni poslovi. Američkim građanima savjetuje se da ne prilaze veleposlanstvu”, navode u priopćenju.

Golemi kompleks američkog veleposlanstva izgrađen uz obale rijeke Tigris u utvrđenoj “zelenoj zoni” u Bagdadu, najveća je američka diplomatska misija u svijetu. Washington je potvrdio da su veleposlanici na sigurnom i da su u regiju žurno poslali još vojnika.

Podsjetimo proiranski prosvjednici u srijedu ujutro ponovo su pokušali prići američkom veleposlanstvu paleći američke zastave i izvikujući “Amerika je veliki sotona!”, što je slogan koji se u Iranu često koristi od Islamske revolucije 1979.

Iz golemog diplomatskog kompleksa odmah su uzvratili suzavcem, objavila je francuska novinska agencija.

Napad na veleposlanstvo, američki zračni udari i višestruki raketni napadi prije toga – za koje Washington optužuje proiranske skupine – potiču bojazan da bi napetost između Teherana i Washingtona mogla prerasti u otvoren rat na iračkom tlu, jedinoj bliskoistočnoj zemlji koja je ujedno saveznica Irana i Sjedinjenih Država.

Iransko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je dužnosnika iz švicarskog veleposlanstva u Teheran zbog prosvjeda ispred američkog veleposlanstva u Bagdadu. Švicarsko veleposlanstvo zastupa američke interese u Iranu jer Washington i Teheran nisu uspostavili službene diplomatske odnose.

SAD je optužio Iran za pokušaj napada na veleposlanstvo u prosvjedima u utorak. Iranski dužnosnici rekli su švicarskom izaslaniku da bi Sjedinjene Države trebale prestati s apsurdnim i neutemeljenim optužbama i prijetnjama, navelo je ministarstvo vanjskih poslova, a objavila novinska agencija IRNA.

Iran nije htio vojni sukob, ali je spreman zaštititi se od “ratnih huškača”, priopćilo je ministarstvo.

OGLASI

Loading