Select Page

TURIZAM: Gosti iz Lipika vratili se kući oduševljeni Vranom i Čvrsnicom

TURIZAM: Gosti iz Lipika vratili se kući oduševljeni Vranom i Čvrsnicom

Planinari iz Lipika s prijateljima iz planinarskih društava “Zmajevac”, “Jelengrad” i “Petrov Vrh” boravili su od 25. lipnja do 28. lipnja u planinarskom domu na Blidinju odakle su obišli vrhove hercegovačkih planina Vran i Čvrsnica. S izleta koji je organiziralo PD “Lipa” Lipik vratili su se u Lipik, Daruvar, Kutinu i Novsku u nedjelju pamteći nezaboravne i prekrasne vidike s hercegovačkih planina koji oduzimaju dah.

Thumb (3)

Poslije dolaska i smještaja u planinarskom domu “Blidinje” smješteno uz istoimeno jezero na 1150 metara nadmorske visine odmah prvog dana planinari iz Lipika, Pakraca, Daruvara, Novske i Kutine popeli su se na najviši vrh planine Vran (2074 m).

Thumb

Sljedećeg dana na red je došao vrh Vilinac (2116 m) na Čvrsnici. Osim uspona na vrh obišli su nekoliko jedinstvenih prirodnih znamenitosti na hercegovačkim planinama. Jezero Crvenjak smješteno iznad 2000 metara i Hajdučka Vrata. Podno Vilinca posjetili su planinarski dom. “Prva dva dana puhala je jaka bura zbog čega je bilo hladno, ali nasreću nije padala kiša i ostali smo suhi.”, ispričali su nakon povratka iz Hercegovine.

Thumb (1)

Trećeg dana, 27. lipnja, na red je došao i najviši vrh Čvrsnice, Pločno (2228 m), a vrijeme se napokon smirilo pa je cijeli dan bio prekrasan i bez kiše zbog čega su uživali u prekrasnim i dalekim vidicima na okolicu. Na putu do vrha su se susreli s kolegama planinarima iz zagrebačkog HPD “Matica” i trojicom prijatelja iz Kutjeva koji su dan ranije bili na planini Prenj. S vrha su se spustili s prijateljima iz Kutjeva koji su im se zadnjeg dana pridružili na noćenju u planinarskom domu na Blidinju.

Osim šetnji jedinstvenim krajolicima planina Vran i Čvrsnica tijekom izleta su posjetili samostan i crkvu Masna Luka koje se nalaze uz jezero Blidinje te Ramu i Jajce.

Piše:
Antun Ciglenečki

Blidinje.net / compas.com.hr

OGLASI

Uljepšaj Božić drugima!

Frama Posušje i ove godine organizira humanitarnu akciju „Uljepšaj Božić drugima“ za potrebite u...

Loading