Select Page

Turska krenula u invaziju Sirije, bombardiraju iz zraka. Javio se i Putin

Turska krenula u invaziju Sirije, bombardiraju iz zraka. Javio se i Putin

TURSKA i njezini saveznici među sirijskim pobunjenicima započeli su vojnu operaciju na sjeveroistoku Sirije, objavio je predsjednik Recep Tayyip Erdogan.

16:20 Stotine civila bježe s područja na granici s Turskom, javlja CNN.

16:00 Donald Trump tvitao je neposredno prije pokretanja ofenzive. “Ulazak na Bliski istok bila je najgora odluka koju smo ikad donijeli… U povijesti SAD-a”, napisao je Trump.

15:55 Erdogan tvrdi kako je svrha operacije “Izvori mira” eliminacija prijetnje od kurdske paravojske YPG i militanata Islamske države, kao i omogućavanje povratka sirijskih izbjeglica iz Turske nakon uspostavljanja “sigurne zone” na tom području.

“Naša misija je sprječavanje stvaranja koridora terora uz našu južnu granicu, te uspostavljanje mira na tom području”, napisao je turski čelnik na svom Twitter profilu.

“Očuvat ćemo teritorijalni integritet Sirije i osloboditi lokalne zajednice od terorista”, dodao je Erdogan.

15:45 Ofenziva je započela zračnim napadima, nakon čega će uslijediti artiljerijska paljba, otkrio je Reutersu turski sigurnosni izvor u srijedu, nakon što su eksplozije pogodile grad Ras al Ain na sjeveroistoku Sirije.

Sirijske demokratske snage (SDF) predvođene Kurdima objavile su da su turski ratni zrakoplovi pogodili njihovu regiju i “civilna područja”, što je izazvalo “ogromnu paniku među ljudima”.

15:30 Turska ofenziva protiv sirijske kurdske milicije donijet će mir i stabilnost u Siriju, rekao je predsjednik Recep Tayip Erdogan ruskom kolegi Vladimiru Putinu u telefonskom razgovoru u srijedu.

“Tijekom tog razgovora, predsjednik je izjavio da će predviđena operacija istočno od Eufrata doprinijeti miru i stabilnosti Sirije i olakšati put prema političkom rješenju”, prema izvoru turskog predsjedništva.

Ruski predsjednik Putin je pozvao svog turskog kolegu Erdogana da “dobro promisli” prije pokretanja ofenzive na kurdske snage na sjeveru Sirije, prema priopćenju Kremlja. “Putin je pozvao svoje turske partnere da dobro razmisle o situaciji i da ne unište zajedničke napore u rješenju sirijske krize”, prema priopćenju objavljenom nakon telefonskog razgovora dvojice predsjednika.

Uskoro opširnije…

Index.hr

OGLASI

Loading