Select Page

U BiH se traže trgovci, zavarivači, kuhari, mesari, vodoinstalateri…

U BiH se traže trgovci, zavarivači, kuhari, mesari, vodoinstalateri…

BiH se već neko vrijeme suočava s nedostatkom radnika određenog kadra, a situacija bi mogla biti još lošija. Osim toga što je tržište Europske unije otvoreno za one s hrvatskom putovnicom, uskoro će mnogo lakše posao u inozemstvu moći dobiti i oni s bh. putovnicom, piše Večernji list BiH.

Uz to, Hrvatska vapi za sezonskim radnicima iz Bosne i Hercegovine, a kako bi ih zadržali, spremni su im plaćati doprinose i dio plaće i u onom razdoblju kada ne rade. Deficit radnika osjeti se i na broju oglasa tvrtki koje posluju u BiH. Samo na portalu Posao.ba u tijeku je potraga za više od 2500 radnika raznih zanimanja. Riječ je uglavnom o radnim mjestima na području Bosne i Hercegovine. Uz poslodavce iz BiH, radnike preko ovog portala traži i određen broj tvrtki sa sjedištem u Republici Hrvatskoj ili pak Njemačkoj.

Nedostaje obrtnika

Tako se preko ovog portala traže vozači, prodavači, pekari, menadžeri, razni majstori, montažeri, ali i IT stručnjaci. Nedostaje i kuhara, slastičara, mesara, konobara, kao i kreditnih službenika, vodoinstalatera, električara, krojača… Iz oglasa objavljenih na ovom portalu vidljivo je kako je trenutačno najveća pomama za obrtnicima, što ne iznenađuje ako uzmemo u obzir činjenicu da već godinama među srednjoškolcima ne postoji zanimanje za obrtničke poslove. Kada je riječ o trendovima zapošljavanja koji će biti aktualni tijekom ove godine, zanimljivo je spomenuti kako će poslodavcima sve manje biti važno obrazovanje radnika. “Sve više govori se o tome da kompanije traže zaposlene koji imaju vještine i znanje, a ne fakultetsku diplomu. Stručnjaci smatraju da će kandidati u idućim mjesecima biti birani na osnovi svoje potencijalne putanje u karijeri, a ne nužno na osnovi obrazovanja ili trenutačnih postignuća. Poslodavci će više ulagati u pružanje obuka zasnovanih na kompetencijama kako bi razvili potencijalne talente i omogućili im da rastu zajedno s kompanijom, nudeći prilike za usavršavanje skoro odmah po angažiranju kandidata”, navodi se na portalu Posao.ba.
Tehnologija presudna

Ipak, bit će bitno koliko radnici upravljaju tehnologijom. Tehnologija se neće koristiti samo u vezi s programiranjem i programerima, već će sve više biti uključena u rad medicinskih sestara, nastavnika, računovođa i revizora. Ta promjena će potaknuti kompanije da stvore mogućnosti za usavršavanje i prekvalifikaciju trenutačnih zaposlenih kako bi bili sigurni da će ostati konkurentni. Također, poslodavci će radnike sve češće tražiti preko društvenih mreža. “Od Twittera do Instagrama, objave mogu ponuditi dobar put za pronalazak pravog kandidata ili pravog posla. I zaposleni i poslodavci mogu koristiti te platforme za izgradnju odnosa i donošenje odluka o zapošljavanju. Kandidatima se otvara mogućnost da dopru do utjecajnih ljudi u svojoj industriji, a kompanijama da pronađu kandidate koji ‘razmišljaju izvan okvira’”, zaključeno je na portalu Posao.ba.

Vecernji.ba

OGLASI

Loading