Select Page

U BiH uskoro stiže najmanje 10 000 izbjeglica

U BiH uskoro stiže najmanje 10 000 izbjeglica

Već ove jeseni u Bosnu i Hercegovinu bi iz Srbije moglo doći najmanje 10.000 sirijskih izbjeglica, pišu to strani mediji. Istovremeno državni ministar sigurnosti potvrdio je da postoji mogućnost da se izbjeglice upute prema BiH.

Sigurnosni i humanitarni plan prijema jučer je bio i pred Vijećem ministara BiH.

Za izbjeglice sa Bliskog istoka postojeći put preko Grčke, Makedonije i Srbije ka Mađarskoj postaje sve teži. Već od jeseni, prema pisanju njemačkog lista Spiegel, nova ruta trebala bi proći kroz Bosnu i Hercgovinu, Hrvatsku i Sloveniju.

Da je dolazak izbjeglica u BiH sve izvjesniji, potvrdili su u Ministarstvu sigurnosti BiH.

Na našoj granici još nema izbjeglica, no najveći pritisak prema procjeni sigurnosnih službi očekuje se na terenskim centrima Bijeljina i Trebinje.

U UNHCR-u, o mogućem preusmjeravanju rute, nemaju inforamacije. Ipak, Azilantski centar u mjestu Delijaš, u općini Trnovo, raspolaže sa maksimalno 300 ležaja za smještaj osoba koje traže azil. Ali, u odnosu na eventualne rute, mogu se osigurati dodatni kapaciteti.

Ne treba zaboraviti da je cilj izbjeglica zapadna Europa. U BiH, ako i do nje dođu, ne namjeravaju se zadržavati. Prema njihovim odgovorima to bi bila još jedna tranzitna stanica kojoj ne znaju ni ime.

prvi.tv

OGLASI

Loading