Select Page

U Franjevačkoj galeriji otvoren ‘Cvjetni vrt’ akademske slikarice Ive Mandić

U Franjevačkoj galeriji otvoren ‘Cvjetni vrt’ akademske slikarice Ive Mandić

Umjetnost izlazi iz okvira uobičajenog i iz zbilje izvlači neke nove oblike, očitovanja i pojavnosti. To je širenje okvira, dublje proživljavanje same zbilje, a i nas samih. Zato je umjetnost kreacija, a umjetnici autori, oni koji šire te okvire. Upravo u to se upustila naša Iva Mandić i zato je ova izložba jedno povećanje, odnosno širenje, tog okvira, najprije za nju samu, ali i za cijelu našu Franjevačku galeriju, rekao je fra Vendelin Karačić, voditelj umjetničkoga programa Franjevačke galerije u Širokom Brijegu, na otvaranju izložbe ”Cvjetni vrt”, prve samostalne izložbe mlade širokobriješke akademske slikarice Ive Mandić u ovom izložbenom prostoru.

Poseban osvrt na Ivine slikarske instalacije koje su isto vrijeme apstraktne, ali itekako i realne, dao je fra Tihomir Bazina, akademski grafičar i magistar teologije, koji je njezino slikarstvo nazvao neuobičajenim i provokatorskim prema onome što smo, kako je rekao, naviknuli svakodnevno gledati.

iva-mandic 2

– Ova njezina prva samostalna izložba je pomalo neuobičajena od onoga što je ona radila na Akademije likovnih umjetnosti u Širokom Brijegu. Ona nam usred zime donosi cvjetne vrtove i dokazuje nam kako je moguće u životu puno toga nadići sa svojom maštom i nutrinom. Ovi radovi nam to dokazuju i pokazuju kako Iva ima jednu finu istančanu dušu i duhovnu povezanost s onim transcendentnim. Ona svojim radovima nadilazi ovaj svijet i pokazuje kako se ne uklapa u pravila koja nameće društvo, istaknuo je fra Tihomir Bazina.

Upravo to je potvrdila i sama autorica koja je u veoma dirljivom govoru zahvale u kojem je poručila kako je izvor svih njezinih radova sami Bog.

– Izvor svih mojih radova je sami Bog. Svi ovi moji radovi su odjeci, relativna svjetlost one apsolutne ljepote koja je sami Bog, rekla je ova mlada slikarica uz nadu kako će Akademija likovnih umjetnost u Širokom Brijegu nastaviti davati plodove jer se jedino ona razlikuje od ostalih akademija. Njezina razlika je, kako kaže, u Duhu Svetome kojeg ona posjeduje i koji je veoma bitan u umjetničkoj kreaciji.

iva-mandic 3

Ova 24-godišnja Širokobriježanka je prošle godine na spomenutoj akademiji magistrirala slikarstvo u klasi profesora Antuna Borisa Švaljeka. Dobitnica je Rektorove nagrade za godinu 2009./10., te je sudjelovala na više skupnih izložbi, studijskih putovanja i likovnih kolonija. Članica je udruge Centar kulture Osijek.

Ivinu prvu samostalnu izložbu otvorio je Zdenko Ćosić, novi-stari premijer Županije Zapadnohercegovačke, a poseban glazbeni ugođaj donijeli su stihovi i melodija ženske klape Diva iz Širokog Brijega. Njezin “Cvjetni vrt” će se moći pogledati do 15. veljače.

Ivan KRALJEVIĆ / FOTO Ivan RAMIĆ

OGLASI

USKORO VELIKA BICIKLISTIČKA AVANTURA BLIDINJE BIKE FESTIVAL 2022.

𝐚 𝐯𝐞𝐥𝐢𝐤𝐢𝐦 𝐳𝐚𝐝𝐨𝐯𝐨𝐥𝐣𝐬𝐭𝐯𝐨𝐦 𝐕𝐚𝐬 𝐩𝐨𝐳𝐢𝐯𝐚𝐦𝐨 𝐧𝐚 𝐜̌𝐞𝐭𝐯𝐫𝐭𝐢 𝐩𝐨 𝐫𝐞𝐝𝐮 𝐛𝐢𝐜𝐢𝐤𝐥𝐢𝐬𝐭𝐢𝐜̌𝐤𝐢 𝐟𝐞𝐬𝐭𝐢𝐯𝐚𝐥 ❞𝐁𝐥𝐢𝐝𝐢𝐧𝐣𝐞 𝐁𝐈𝐊𝐄...

Kreće anketiranje u Posušju

Anketa o radnoj snazi u Posušju provodit će kontinuirano tijekom cijele godine. Anketa se provodi...

Loading