Select Page

U Hercegovini čak 30 milijuna stabljika smilja, prerađivački pogoni u svakoj općini

U Hercegovini čak 30 milijuna stabljika smilja, prerađivački pogoni u svakoj općini

U zgradi Gospodarske komore Federacije BiH u Mostaru održan je sastanak Grupacije proizvođača i prerađivača smilja, kojim je predsjedavo predsjednik Grupacije Dinko Dujmović, dok su mu nazočili predstavnici proizvođača i prerađivača smilja s područja tri županije ŽZH, HNŽ te HBŽ, javlja Hrvatski Medijski Servis.

Na sastanku su prezentirani podatci o zasađenim nasadima smilja te broju destilerija, prema kojima je u općinama Neum, Stolac, Ravno, Široki Brijeg, Posušje, Mostar, Grude, Ljubuški, Čitluk i Tomislavgrad zasađeno 30 milijuna stabljika smilja, a još nisu dobiveni podaci za Čapljinu, koji bi trebali biti prikupljeni do idućeg sastanka Grupacije proizvođača i prerađivača smilja.

Što se tiče destilerija za preradu smilja zaključeno je kako u ovom trenutku sve općine raspolažu s dovoljno prerađivačkih kapaciteta, koji mogu zadovoljiti potrebe proizvođača.

Na sastanku se raspravljalo i o Prijedlogu općeg Ugovora o partnerstvu. Ilija Kožulj kreator spomenutog prijedloga ugovora kazao je kako bi potpisivanju ugovora trebalo što prije pristupiti, prije početka berbe smilja..

Dopredsjednik Grupacije objasnio kako je opći Ugovor o partnerstvu dragovoljan i potpisuju ga proizvođači, prerađivači smilja, Gospodarska komora FBiH i Federalni Agromediteranski zavod (FAZ) iz Mostara, kako bi se zaštitila proizvodnja i prerada smilja na ovim područjima, a tek potom bi se zaključivali ugovori između prerađivača i proizvođača smilja, opet na dragovoljnoj osnovi, gdje bi domicilna destilerija zadržala pravo koje joj omogućuje da putem svog internog standarda otkupljuje ili ne otkupljuje smilje u sirovom stanju od pojedinih proizvođača smilja, uz obveznu analizu ulja kod FAZ-a u Mostaru, pod uvjetima propisanim općim Ugovorom o partnerstvu, te Ugovorom o kupoprodaji zaključenim između prerađivača i proizvođača smilja.

Pohvalio je kreatore općeg Ugovora o partnerstvu rekavši kako su napravili vrlo dobar posao jer taj ugovor štiti prerađivače i proizvođače smilja, a poglavito male proizvođače smilja, te kako je intencija osnivanja Grupacije proizvođača i prerađivača smilja unutar Gospodarske komore FBiH, jedini ispravan i zakonit put kojim se želi i može zaštititi hercegovačko smilje kao brand Hercegovine.

HMS

OGLASI

Loading