Select Page

Kako zaštiti povrće od hladnoće

Kako zaštiti povrće od hladnoće

Dolaskom jeseni u povrtnjake se siju i sade kulture koje dobro podnose niske zimske temperature kao što su zimska salata, špinat, matovilac, mrkva, peršin i radič. Da biste još bolje omogućili uspješan rast ovih kultura i na vrlo niskom temperaturama preporučuje se njihovo pokrivanje agril folijom ili lutrasil folijom.

Agrotekstilna folija ili agril ima presudan značaj u proizvodnji povrća tijekom hladnih zimskih dana. Naime, navedena folija više nego učinkovito štiti tek posijane i posađene biljčice od štetnih zimskih temperatura, te je od velike pomoći poljoprivrednim proizvođačima.

Što je u biti agrotekstil ili agril?

Agrotekstil ili agril je poseban materijl-folija fine strukture vlakana, koju poljoprivredni proizvođači od milja nazivaju i „paučinom“. Zapravo, radi se o agrotekstilu čiji su vlakana bijele boje koja se tkaju, prešaju ili izvlače a sve u cilju zaštite povrća,ali i drugih poljoprivrednih kultura od štetnog djelovanja niskih temperatura.

Folija je UV- stabilizirana i može se koristiti dvije do tri sezone ako se pravilno održava. Osim toga, vrlo je elastična tako da se njome lako rukuje, a postavlja se vrlo jednostavno.

Na većim površinama grogrotekstilna folija obično se postavlja posebnim strojevima, a na manjim površinama to se uglavnom radi ručno. Agrotekstil se učvrsti na taj način što se po njegovim rubnim dijelovima motokultivatorom ili ručno – motikom nanese malo veći sloj zemlje. Međutim, način postavljanja i napinjana folije ovisit će i od same vrste uzgajane biljke te od faze razvoja u kojoj se uzgajana biljka nalazi. Zato se, razumljivo, rubovi folije jače i napinju uz tlo kada će agril biti prisutan samo za vrijeme klijanja i nicanja, dok se obično u Hercegovini tijekom uzgoja salate folija uopće ne skida nego je prisutna gotovo cijelo vrijeme uzgoja. U tom slučaju rubovi agrotekstila se malo popuštaju a sve kako bi uzgajana biljka, u ovom slučaju salata, imala prostora za normalan rast u visinu.

Može li se povrće nesmetano uzgajati ispod agrila?

Praksa je pokazala kako se povrće bez većih poteškoća može uzgajati ispod agrotekstilne folije jer je ona propusna za zrak, sunčevu svjetlost i kišu. Dakle, ipak treba biti svjestan činjenice kako navedenu foliju nije potrebno uklanjati sve do berbe iz razloga što pri kišenju ili zalijevanju kapi vode preko mikropora na tkanini polako prolaze i ravnomjerno zalijevaju biljke i zemljište. Danas se agril folija prodaje u različitim veličinama ovisno o potrebi poljoprivrednih proizvođača. Posebno su interesantna gotova pakiranja agril folije od primjerice 8 pa sve do 20 i više kvadrata koje su uglavnom namijenjene za okućnice ali i za zaštitu agruma od niskih temperatura.

jabuka.tv

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading