Select Page

U Hrvatsku će moći doći samo turisti iz sigurnih zona

U Hrvatsku će moći doći samo turisti iz sigurnih zona
Europska komisija dala je suglasnost da zemlje članice što prije počnu s pripremama za turističku sezonu, što uključuje i postepeno otvaranje granica.

Kako sada stoje stvari Hrvatska je već počela s otvaranjem granica, što će omogućiti lakši dolazak turista i oporavak grane od koje ovisi i sudbina zemlje, piše Glas Istre.

Kontrole će postupno biti obustavljene na mnogim graničnim prijelazima unutar Europske unije, što je prvi korak da se omogući turistima planiranje godišnjih odmora. Ali optimizam ipak ne treba zahvatiti turističke zemlje, pa tako ni Hrvatsku. Većina europskih zemalja ovih je dana poslala poruku svojim građanima ‘ostanite doma’, preskočite sezonu, jer izazovi su ozbiljni. Možda će biti lako doputovati u turističke zemlje, ali ako se naglo pogorša stanje neće biti moguće vratiti se kući.

Suzdržite se od odmora, poruka je njemačkih vlasti, a Hrvatska najviše očekuje baš dolazak Nijemaca.

Sada je turistima na raspolaganju i interaktivna karta koju je sačinila znanstvena služba Europske komisije koja omogućava detaljan uvid o graničnim kontrolama, poštivanja propisa, uvjetima putovanja u pojedine države. Pozivaju se i zemlje članice da što prije dostave planove o mjerama koje će se poduzeti u slučaju drugog vala epidemije, što bi također koristilo turistima koji planiraju ovo ljeto provesti na nekoj plaži na jugu Europe.

Stanje se mijenja

Ideja o zelenim i crvenim zonama u Europi tek treba saživjeti. Pitanje je i kako bi uopće takvi turistički koridori mogli funkcionirati. U osnovi je plan da se prati situacija sa koronavirusom i tako odrede crvene zone iz kojih ne bi mogli doći turisti. Budući da se stanje s epidemijom stalno mijenja pitanje je i tko bi i kako “crtao” zelene i crvene zone i što ako se promijeni stanje u nekim dijelovima Europe kada turist već otputuje.

Da će turizam biti jedan od najvećih gubitnika nakon prvog vala epidemije koronavirusa sada je posve jasno. Europski povjerenik za gospodarstvo Paolo Gentiloni tvrdi da će gubitak europske turističke industrije biti najmanje 40 posto, što je još i optimistično predviđanje.

To je sektor koji je najviše pogođen, kaže povjerenik, dok Komisija najavljuje preporuke za higijenu u hotelima i odmaralištima da se bar nešto spasi od ove sezone. Imat ćemo sezonu, to je sigurno, ali potpuno drugačiju od svih dosadašnjih.

Istovremeno, Europska komisija koja je tu vruću temu stavila jučer na dnevni red svjesna je da granice treba otvoriti i potaknuti turizam, koji može za mnoge zemlje, pa tako i za Hrvatsku, biti spas za brži oporavak. Tako više dileme i nema, granice će se postupno otvarati, a što će dalje biti nemoguće je prognozirati.

Slovenci će prvi dobiti priliku doći u Istru gdje mnogi imaju kuće i vikendice, a stidljivo stižu i rezervacije za turistički boravak na Jadranu u srpnju i kolovozu. Dok su nova predviđanja da će ovogodišnja sezona doseći realizaciju od 30 posto, tek u danima koji dolaze moći će se bolje procijeniti hoće li topla mora privući Europljane ovoga ljeta. Pravu sezonu, s krcatim apartmanima i plažama, svi mogu zaboraviti, pa tako i Hrvatska, a sigurno je i to da turisti iz nekih zemalja uopće neće doći. Pod znakom pitanja su i dolasci turista iz dalekih zemalja, poput SAD-a, Južne Koreje, dok je potpuno sigurno da Kinezi ovog ljeta neće pristupiti Hrvatskoj.

Ako je suditi po Britancima, ni njih neće biti. Od ove sezone nema ništa, ostanite kući, apelirao je britanski premijer Boris Johnson, dok se građani Ujedinjenog Kraljevstva suočavaju sa zamrzavanjem plaća i povećavanjem poreza kako bi se pokrili gubici države od najmanje 300 milijardi dolara.

Kriza će biti mnogo dublja nego što se smatralo, pa su sadašnje procjene da jedna od tri firmi više neće nastaviti s radom. U ožujku je BDP pao za rekordnih 5,8 posto. U takvoj situaciji i dok još uvijek virus hara zemljom nerealno je očekivati da će turisti krenuti prema jugu, pa tako i u Hrvatsku. Britancima je veći problem kako vratiti novce koje su uplatili za turistička putovanja od kojih neće biti ništa. Za većinu, ljeto je “otkazano”.

Njemačke granične kontrole bit će oslabljene od 16. svibnja, što znači da će Nijemci brže i lakše moći putovati. Do 15. lipnja, kako se sada može čuti iz krugova kancelarke, prelazak granica trebao bi biti potpuno slobodan.

Austrija je također odlučila otvoriti granicu prema Njemačkoj za obiteljske posjete i to već od ove subote.

Potpuno otvaranje treba se dogoditi 15. lipnja, kaže ministrica turizma Elisabeth Koestinger, dok kancelar Sebastian Kurz najavljuje da će biti lakši dolazak Nijemcima i Česima u Austriju, kao i odlazak Austrijanaca u te zemlje. Ostali se ne spominju.

jabuka.tv

OGLASI

Loading