Select Page

Afera Svastika: Ostojić večer prije bio sa šefom tvrtke koja održava travu

Afera Svastika: Ostojić večer prije bio sa šefom tvrtke koja održava travu

U splitskom restoranu Lučica družili su se ministri unutarnjih poslova i obrane, ali i Ante Maslov, direktor tvrtke Jadro koja održava travnjak na Poljudu

Kriminalistička policija Policijske uprave splitsko-dalmatinske pokrenula je istragu, podignute su navodno i kaznene prijave protiv nepoznatih počinitelja, a to u pravilu znači da ćemo još dugo čekati na otkrivanje počinitelja, ako uopće ikada i budu otkriveni. Jedva vidljivi crtež nacističkoga ili kukastog križa na travnjaku splitskog Poljuda, na kojem se igrala utakmica između Hrvatske i Italije, toliko je uzdrmao iskompleksiranu Hrvatsku da su reagirali svi koji nešto znače, ili misle da znače produbljujući jaz ionako predubokih ideoloških i svjetonazorskih podjela. Svi znaju sve, premda nitko ne zna ništa. Sposobna policija odavno bi identificirala moguće počinitelje, no kada je u pitanju MUP u Hrvatskoj pod vlašću ostrašćenoga ”ljevičara” Ranka Ostojića, malo je nade da ćemo za počinitelja ili više njih ikada doznati.

Posebno nećemo ako se počinitelji ne budu uklapali u ministrovu teoriju da su to učinili ”fašisti s desnice” koju implicite širi u svojim porukama, podrugljivo se izražavajući o bivšoj missici koja je bila na praznome stadionu, misleći dakako na Anicu Kovač. Ime počinitelja bismo, naravno, odmah doznali da je riječ o pripadniku neke ”desničarske” navijačke ili neke druge skupine bliske HDZ-u. Što, međutim, ako je riječ o organiziranoj podvali, odnosno podmetanju nogometnoj reprezentaciji, gradu Splitu i Hrvatskoj.

Vezane vijesti

Diverzijama se stvara atmosfera da u srcima Hrvata trajno žive ustaške guje
Ostojić: Policiji treba još dva dana za pregled kamera s Poljuda
Tomac: Vesna Pusić je nagazna mina, spremna je izdati sve za karijeru
Nije nikakva novost da vladajući SDP i bulumenta njegovih medija i pseudovladinih udruga permanentno vodi ideološki rat protiv ”bujajućeg fašizma”, ”ustašluka’, ”nacionalističke retorike”, domoljubnih povika koji su za njih ustaški, a jedan od punktova gdje su im te pojave najizraženije su nogometna reprezentacija, Hrvatski nogometni savez i navijači.

Jurišnici u toj ljevičarskoj borbi su od početka mandata ove vlasti bili bivši ministar školstva Željko Jovanović i nekakav povjerenik Uefe u Fare programu Zoran Stevanović koji su smjestili i Josipu Šimuniću. Kao društvo i kao država nismo znali što je što u povijesti dok se nisu pojavila ta dvojica. Ne zaostaju za njima ni ostali vodeći SDP-ovci među kojima je Ranko Ostojić, poznat po tomu što komunicira s građanima na Facebooku, vrijeđa ih upravo na ideološkoj i svjetonazorskoj osnovi, a kada oni uzvrate njemu, smješta ih u zatvor ili u ludnicu.

Zašto bi, dakle, bilo isključeno da je splitska svastika nastala upravo u režiji ovoga SDP-ova udarnika, posebice zato što je za SDP, stranku koja nakon raspada Jugoslavije i komunizma nije doživjela tranzicijsku preobrazbu ni katarzu, karakteristično da konstruira neprijatelja kada ga u stvarnosti nema. Uostalom, neke naknadno utvrđene činjenice idu u prilog mogućnosti da je možda i sam ministar skovao i ili proveo plan o crtanju svastike.

Večer prije odigravanja utakmice na Poljudu između Hrvatske i Italije, okupilo se SDP-ovo društvo na večeri u splitskome restoranu Lučica na Spinutu. Restoran inače vodi obitelj Žaja i poznat je po kvalitetnoj hrani. U društvu ministra Ranka Ostojića bili su ministar obrane Ante Kotromanović, i što je vrlo važno, Ante Maslov, direktor tvrtke Jadro koja održava travnjak na splitskom stadionu. s njima je bio još jedan djelatnik MUP-a. O čemu su razgovarali, može se samo nagađati, ali zar nije logično pretpostaviti da je bilo i riječi o sutrašnjoj utakmici pa i da im je direktor tvrtke ”Jadro” Ante Maslov podnio izvješće o stanju travnjaka. Kako to da on nije na vrijeme znao za crtež svastike pa na vrijeme spriječio skandal. Ili su možda ipak znali te je riječ o nečemu drugome mnogo podlijem. Društvu za stolom splitskog restorana ”Lučica” uskoro su se pridružili ministar pravosuđa Orsat Miljenić i kontroverzni poduzetnik Zvonimir Radić, koji je bio pritvaran zbog sumnji u kriminalne aktivnosti. Nakon njihova pridruživanja, ubrzo družinu napušta upravo direktor tvrtke ”Jadro” Anto Maslo. Inače, kada je posao ministar unutarnjih poslova, ministar Ranko Ostojić, živio je u stanu bivšeg vlasnika medijske kuće EPH Ninoslava Pavića, a poslije otkrivanja toga skandala preselio se i jedno vrijeme živio u stanu čiji je vlasnik upravo kontroverzni poduzetnik Zvonimir Radić.

Predstavnici Nogometnog kluba Hajduk očekivano su ogorčeni na skandal sa svastikom. U neslužbenim razgovorima o tom događaju žele ostati anonimni, ali uopće ne sumnjaju da je riječ o smišljenoj podvali protiv kluba, grada i nogometne reprezentacije te gotovo svi upiru prstom na Ranka Ostojića. Odbacuju mogućnost da je svastiku samovoljno ocrtao neki huligan. Stadion Poljud je sigurnosno tako izgrađen da u njega noću ili danju uđe neki nepozvani pojedinac. Kukasti križ mogao je nacrtati netko tko ima mogućnost legalnog ulaska i tko je poslan upravo s tom zadaćom. S obzirom na dimenzije križa, bilo ih je vjerojatno više. Autor crteža, uz ostalo, morao je sa sobom ponijeti ne samo kemikaliju s kojom je poprskao travu u obliku nacističkog križa (a morao je znati i koju točno kemikaliju upotrijebiti), nego i kalup barem nekoliko letvi, uz pomoć koje bi ocrtao pravilni oblik. To je, dakle, bila zadaća koja je zahtijevala i sredstva i vrijeme, nešto što nije baš karakteristično za nekog neobuzdanog huligana koji u pravilu reagira impulzivno i ne previše osmišljeno.

Pitanje je koliko ćemo dugo čekati na neke činjenice iz otvorene istrage, možda tek nakon promjene vlasti kada bi nas razmjeri skandala mogli šokirati više nego sam kukasti križ. Da je sve unaprijed isplanirana podvala, svjedoči i neobična brzina dobivenih izjava od točno određenih sugovornika , kao da su te izjave bile već pripremljene i prije same utakmice koja se igrala čitavih 45 minuta, a da nitko nije primijetio ništa sumnjivo na travnjaku. Tek nakon otkrića talijanskog novinara, krenula je lavina ”krvožednih analitičara” iz medija i politike u kojoj su svi oni htjeli uzeti svoj komadić slave zgražanjem nad ”još jednom manifestacijom hrvatskog fašizma”. Prednjačili su upravo Ranko Ostojić i Vesna Pusić koji su to brzo locirali na adresu ”desničarskog ekstremizma”. Često piromani prvi dojavljuju o požaru.

Ivica Marijačić/Hrvatski tjednik

OGLASI

Loading