Select Page

U iduću nedjelju pomičemo sat: Mnogi to ne podnose dobro – posljedice su brojne

U iduću nedjelju pomičemo sat: Mnogi to ne podnose dobro – posljedice su brojne

U nedjelju, 28. ožujka, počet će ljetno računanje vremena kad će se sat pomicati za jedan sat unaprijed. Sat će se pomaknuti u 2 sata ujutro, tako da se 2 sata računa kao 3 sata, sukladno Uredbi o ljetnom računanju vremena.

Promjena sata utječe na poremećaj ljudskog bioritma. Najčešća posljedica promjene sata je umor, a može doći i do depresije. Dokazan je i povećan broj prometnih nesreća nekoliko dana nakon promjene sata, čemu su najvjerojatnije uzrok umorni i neispavani vozači, piše Arkopharma.

Prošle godine se razgovaralo o trajnom ukidanju pomicanja sata, ali odluka koja trenutno stoji na snazi je da do ove godine sve članice Europske unije moraju odlučiti žele li zadržati ljetno ili zimsko računanje vremena. 

Pomicanje sata je svakoj državi oduvijek bilo na izbor, ali ne postoji nikakav zakon koji govori da se sat mora micati. Trenutno većina europskih zemalja i skoro cijela Sjeverna Amerika pomiču sat dva puta godišnje, dok se ostatak svijeta odrekao pomicanja sata ili ga čak nikad nisu ni pomicali.  

OGLASI

Loading