Select Page

Zaplakao od sreće: Pronašao 50 godina staru poruku u boci, a javio se i autor

Zaplakao od sreće: Pronašao 50 godina staru poruku u boci, a javio se i autor

Stanovnik Aljaske koji je krenuo skupljati drva za zimu pokupio je neočekivano nešto sasvim drugo – 50 godina staru poruku u boci. Tyler Ivanoff pronašao je u boci pisamce napisano na ruskome te je na svom Facebook profilu pozvao upomoć poznavatelje tog jezika da mu prevedu sadržaj poruke, objavio je BBC.

Pokazalo se da je pisamce napisao mornar s ruskog broda Sulak 20. lipnja 1969. godine. Priču o pronalasku objavili su ruski mediji, koji su ušli u trag autoru pisma, kapetanu Anatoliju Botsanenku. Po riječima Ivanova, tražio je drva za ogrjev tridesetak kilometara zapadno od svog sela Shishmarefa kada je naišao na bocu s čepom od pluta. “Morao sam upotrijebiti priličnu snagu. Upotrijebio sam i zube kako bih ga izvukao”, kazao je Ivanov za list The Nome Nugget. Boca je iznutra i dalje bila suha i mirisala je na vino ili nešto slično, ustajali alkohol. Poruka je bila suha”, svjedoči nalaznik poruke u boci.

Njegova molba za pomoć na Facebooku urodila je plodom pa se je mogla pročitati ova poruka: “Srdačan pozdrav! S glavnog broda ruske dalekoistočne flote VRXF Sulak. Pozdravljam vas koji pronađete ovu poruku i pozivam da se javite na adresu Vladivostok-43 BRXF Sulak cijeloj posadi. Želimo vam dobro zdravlje i dug život, kao i sretnu plovidbu. 20. lipnja 1969.” Kada je kapetan Botsanenko, sada 86-ogodišnjak, doznao za pronalazak poruke, suze radosnice grunule su mu na oči. “Izgleda kao moj rukopis. Sigurno! Istočna trgovinska ribarska flota!”, kazao je za rusku tv postaju Rossia 1. Kapetan Botsanenko nadgledao je gradnju broda Sulak 1966. te zaplovio na njemu 1970.

Nalaznik poruke u boci Ivanoff kazao je da je zbilja ‘cool’ kako je mala poruka izrasla u cijelu pripovijest dodavši da će razmisliti o tome da i sam napravi nešto slično i jednoga dana uputi poruku u boci. “To je nešto što bih vjerojatno mogao napraviti s mojom djecom u budućnosti”, kazao je. “Samo poslati poruku u boci i vidjeti kamo će dospjeti”.

veecrnji.ba

OGLASI

Dan otvorenih vrata Frame

U subotu 8. lipnja 2024., u vremenu od 16.00 do 19.00 sati u vjeronaučnom centru, naša frama...

Loading