Select Page

U Osoju svečano otvoren Sportski centar Vitez Mile Bošnjak

U Osoju svečano otvoren Sportski centar Vitez Mile Bošnjak

Pred mnoštvom uzvanika, jučer je u Osoju otvoren Spomen park i Sportski centar Vitez Mile Bošnjak.

Svečani program je započeo intonacijom himne Lijepa naša u izvedbi klape Grga te minutom šutnje za pokojnog viteza Milu Bošnjaka, i sve ostale poginule, nestale i preminule hrvatske branitelje, kao i za nedavno preminulog hrvatskog domoljuba Benjamina Tolića koji je rođen u Osoju.

Uz roditelje, članove obitelji i sumještane pokojnog viteza Mile Bošnjaka, među brojnim izaslanstvima nazočni su bili i Ante Šošić, dožupan Splitsko – dalmatinske županije, general bojnik Slaven Zdilar, neposredni zapovjednik pokojnog viteza Mile Bošnjaka, ispred Grada Zadra Ante Babić, zamjenik gradonačelnika, Tihomir Brkljača predsjednik Koordinacije za očuvanje stečevina Domovinskog rata i Mate Lukić vijećnik grada Zadra, izaslanstvo udruge veterana 4. Gardijske brigade na čelu s pukovnikom Mirkom Čondićem, Dubravko Šumanović, predsjednik Udruge hrvatskih dragovoljaca 3.bojna 4. Brigade ”Imotski sokolovi” i ministar Mladen Begić, izaslanik Tome Medveda, potpredsjednika Vlade RH i ministra hrvatskih branitelja.

Također od domaćih obnašatelja dužnosti, ovom događaju su nazočili: Ante Begić, načelnik općine Posušje, Damir Jurišić, zastupnik u Domu naroda Parlamenta FBiH, Ivica Pavković, zastupnik Zastupničkog doma parlamenta FBiH, ministri u Vladi ŽZH i Zoran Galić ravnatelj Granične policije BiH.

Potom su uslijedila prigodna obraćanja Ivana Mitra, organizatora i domaćina, a ujedno i predsjednika Udruge Gomila-Osoje, načelnika općine Posušje Ante Begića, generala pukovnika Slavena Zdilara i dožupana Ante Šošića koji su govorili o simbolici otvaranja ovog Spomen Parka, ratnom putu pokojnog viteza Milie Bošnjaka i vrijednostima Domovinskog rata.

Pred sam kraj protokolarnog dijela programa uslijedilo je svečano otvaranje I. faze Spomen parka, Sportskog centra i Spomen obilježja. Čast presjecanja vrpce pripala je gospodi Anti Šošiću, Anti Babiću, Mladenu Begiću, Anti Begiću i Krešu Bošnjaka bratu pokojnoga Mile Bošnjaka.

Posuški župnik fra Mladen Vukšić blagoslovio je sve izvedene radove i prekrasan spomenik, a zajednički vijenac i svijeće za pokojnog Milu te sve poginule, nestale i preminule branitelje, položili su brat Krešo Bošnjak, u ime udruge Gomila-Osoje Ivan Mitar, predsjednik i Ante Bošnjak, voditelj cijelog ovog projekta, načelnik općine Posušje Ante Begić i zamjenik gradonačenika Zadra Ante Babić.

Očuvanju uspomene na pokojnog viteza Milu Bošnjaka kroz Spomen park potpomogli su Vlada RH, Općina Posušje, Špotski savez općine Posušje, Vlada Županije Zapadnohercegovačke te niz pojedinaca i tvrtki kroz donacije ili pružanje besplatnih usluga.

Mile Bošnjak je istinski heroj Domovinskog rata čije se ime s ponosom izgovara kako diljem Lijepe naše, tako i ovdje u njegovoj rodnoj Hercegovini i njegovom Posušju. S nepune 24 godine bio je jedan od prvih Posušana koji su se samo u tenisicama, ali vođeni srcem i ljubavlju za domovinu, priključili Hrvatskoj vojsci. Svoj mladi život položio je na oltar domovine 5. listopada 1991. godine u hrabroj i herojskoj obrani grada Zadra kao jednoj od prekretnica Domovinskog rata.

Njegova žrtva nije i neće biti zaboravljena. Posušje se ponosi svojim vitezom Milom Bošnjakom, a o tome govori i činjenica da jedna gradska ulica nosi njegovo ime, a i Kickboxing klub se ogrnuo njegovim viteštvom, sportom koji je i sam Mile iznimno obožavao.

Foto: Foto Mix Video

OGLASI

Loading