Select Page

U POSUŠJU FORMIRANA BRANITELJSKA ZADRUGA “EKO HERCEGOVINA“

U POSUŠJU FORMIRANA BRANITELJSKA ZADRUGA “EKO HERCEGOVINA“

U skladu sa svojim nastojanjima da pokrene i potencijale po svojim ruralnim područjima, kao što je već pokrenuti otkup mlijeka, Općina Posušje nastavlja s naporima u oživljavanju poljoprivrede na području općine.

U prostorijama Općine Posušje, a na inicijativu općinskog odjela za razvoj 19.09.0214. s početkom u 8:30 održana je osnivačka skupština braniteljske zadruge “Eko Hercegovina” sa sljedećim dnevnim redom:

– Izbor radnih tijela Skupštine
– Donošenje Zadružnih pravila
– Imenovanje Nadzornog odbora zadruge
– Izbor direktora zadruge
– Razno

DSCN0910 (600 x 450)

Predsjednik Udruge – Ivan landeka

Skupština je započela usvajanjem dnevnog reda od strane prisutnih zadrugara nakon čega su izabrana izvršna tijela zadruge. Za predsjednika Skupštine Zadruge jednoglasno je izabran gosp. Ivan Landeka iz Rastovače. Nakon izbora predsjednika Skupštine za predsjednika Nadzornog odbora Zadruge izabran je gosp. Žarko Romić iz Rakitna. Na jedinu izvršnu funkciju u zadruzi izabran je gosp. Martin Soldo iz Broćanca.

pčelar

Razvojni program Općine

Braniteljska zadruga Eko Hercegovina je u suradnji s Općinom Posušje koja je putem razvojnog programa UNDP-a, razvojne agencije Ujedinjenih naroda i razvojne agencije Švicarske vlade, osigurala nabavu tehnološke opreme za daljnji poljoprivredni razvoj u području pčelarstva i ljekovitog bilja dobila potrebnu početnu opremu za ozbiljniji rad u poljoprivrednom sektoru, koji će biti glavna područje djelovanja ove zadruge.

10352092_668678889889637_4010188936573328996_n

 

Poticati sve oblike poljoprivredne proizvodnje

Braniteljska zadruga “Eko Hercegovina” će poticati i razvijati sve oblike poljoprivredne proizvodnje za koje Općina Posušje posjeduje prirodne uvjete kako bi se na taj način postigao održivi razvoj poljoprivrede u našoj općini, a također i u užem području Zapadne Hercegovine. Zadruga namjerava pomoći poljoprivrednim proizvođačima u procesu odabira ciljanih kultura za sadnju i obradu, odnosno pomoći u odabiru onih kultura za kojima vlada potražnja kako na domaćem tržištu tako i na tržištima u okruženju, npr. Europske unije. Braniteljska zadruga Eko Hercegovina će pravovremeno obavijestiti sve zainteresirane za suradnju sa zadrugom o svojim budućim aktivnostima i programima u nadolazećem razdoblju.

10423946_668681813222678_9185104874147057444_n

 

Ovim činom se ostvaruje najava Načelnika općine g. Branke Bage u sklopu I. sajma braniteljskih zadruga u Bosni i Hercegovini koji je održan u Posušju ovoga ljeta da će se u Općini Posušje formirati braniteljska zadruga kao odgovor na sve veći broj upita iz braniteljske populacije o mogućnosti formiranje zadruge na osnovu dobrih iskustava braniteljskih zadruga u Republici Hrvatskoj.

OGLASI

Loading