Select Page

U Posušju održana Treća dječja smotra folklora „Na Petrovu ognjištu“

U Posušju održana Treća dječja smotra folklora „Na Petrovu ognjištu“

U organizaciji Hrvatskoga kulturno-umjetničkog društva fra Petar Bakula iz Posušja održana je Treća dječja smotra folklora “Na Petrovu ognjištu”. Zbog najave lošeg vremena smotra je umjesto u Batinu održana u Gradskoj sportskoj dvorani.

Na početku smotre uvodni govor uz pozdrave posjetiteljima i sudionicima uputio je g. Ivan Lončar, predsjednik OV Posušje.

Uz domaćina, HKUD fra Petar Bakula Posušje, u programu su sudjelovala dva gostujuća društva iz BiH: HKD Napredak iz Bugojna i susjedi HKUD Vrisak iz Vira, a iz Hrvatske gosti su bili KUD Zrinski iz Brodskog Stupnika te Udruga Dubrovački primorski svatovi iz Dubrovačkih Gornjih Sela.

PosavinaA

Odziv na ovu smotru bio je iznimno dobar, izvođači su se potrudili pokazati baren jedan dio bogate kulturne tradicije Hrvata kroz plesove, pjesme, tradicijska glazbala, ali i igrice koje su nekada davno izvodila djeca, što je, primjerice, bila okosnica točke kojom su se predstavili mali Slavonci iz Brodskog Stupnika, članovi KUD-a Zrinski, koje djeluje od 1971. godine. Voditelj skupine je Tomislav Grbić, a za očekivati je i skori uzvratni posjet posuškoga društva Slavoncima, kako to obično biva nakon ovakvih smotri. Poziv je stigao, a potvrdio ga je i sam načelnik Goran Jelinić koji je stigao u pratnji društva.

U sastavu HKD-a Napredak iz Bugojna od 2012. godine djeluje folklorni ansambl, koji okuplja 25 mladih, od njih 60-tak, koliko ih je bilo u početku. Kako nam je, između ostalog, kazao njihov voditelj Zdravko Antunović, nastoje očuvati kulturu i običaje svog hrvatskog naroda, koji je u ovom gradu spao na brojku od oko dvije tisuće. Nastupili su po prvi put u Posušju, a iz našeg mjesta odlaze puni lijepih dojmova. S druga pak strane publika je doista uživala u izvedbi plesova iz okolice Bugojna.

PublikaA

Dubrovački primorski svatovi vratili su nam se u Posušje i ove godine nakon što su prošle godine sudjelovali na velikoj smotri. U njihovoj izvedbi čula se i lijerica s linđom. Voditeljica dječje skupine Jelena Batinić, zahvaljujući na gostoprimstvu, ističe kako se djeca rado odazivaju i marljivo vježbaju tako da ova udruga nema problema s podmlatkom.

Za HKUD Vrisak, koje djeluje od 2017.god. bio je ovo prvi javni nastup. Okuplja članove iz Zavelima, Zagorja, Vinjana i Vira. Mlađa skupina društva izvela je splet hercegovačkih plesova, a za nastup ih je pripremala Petra Galić. Nastupili su uz Božu Tolu na usnoj harmonici, a kako je kazala predsjednica Dijana Galić, zadovoljni su nastupom, a smotrom su oduševljeni.

ganga 2

Domaćin se predstavio s nekoliko skupina, plešući kola i plesove Hercegovine te izvodeći gangu, uz pomoć voditelja Ante Grubišića, dok je plesače pratio Marin Ćorić na diplama, a nastupio je i Mario Bešlić uz gusle. Kako društvo uvježbava koreografije i iz drugih krajeva, zadnja točka programa bila je „Posavina“ koju su izveli pod ravnanjem Marijane Jukić. Uz nju mlade su uvježbavale Marina Vranjković, Matea Jukić i Marijana Zlomislić, koja je na kraju programa uz Marijanu Marić i Mateu Bašić uručila zahvalnice i simbolične darove za gostujuća društva.

Domaćin se potrudio uz pomoć sponzora da druženje potraje i nakon nastupa uz okrjepu i DJ Rajka. HKUD fra Petar Bakula nastavit će sa svojim aktivnostima pripremajući nove nastupe i gostovanja, a i ove godine u sklopu Posuškog lita uoči Velike Gospe odrzat će se Velika smotra folklora “Silo na ognjištu”.

radioposusje.ba

OGLASI

PRODAJA STANOVA I GRAĐEVINSKIH PARCELA

[slb_exclude]Investitor izgradnje, društvo Domusgradnja oglašava prodaju stanova i građevinskih parcela. U novoformiranom naselju u Ulici Mile Bošnjaka (Jukića njive) u tijeku je izgradnja višestambene zgrade s ukupno 16...

Loading