Select Page

U Posušju predstavljena knjiga “Huda jama”

U Posušju predstavljena knjiga “Huda jama”

 

Jučer je u posuškoj kinodvorani predstavljena knjiga „Huda jama“ slovenskog autora, publicista, kriptologa i istraživača pismohrana Romana Leljka.

Osim autora knjige, u programu predstavljanja sudjelovali su glavni tajnik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta Zdravko Vladanović i predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a podružnice Posušje Zdravko Jukić u čijoj je organizaciji održano predstavljanje u Posušju.

Predsjednik Udruge nositelja ratnih odličja HVO-a podružnice Posušje Zdravko Jukić pozdravio je sve prisutne i naglasio važnost saznanja o razmjerima partizanskih zločina nad hrvatskim vojnicima, civilima i djecom, a koja su godinama bila skrivana i prešućivana.

Huda jama- Kino dvorana 2

Autor Roman Leljak opširno je, ali i zanimljivo predstavio svoju knjigu. Knjigu „Huda jama“ objavio je još 1989. godine, a knjiga govori o najstrašnijem do sada istraženom zločinu jugokomunističke vlasti. Iako je u Hudovoj jami nađeno više od 3000 žrtava, od toga 2000 hrvatske nacionalnosti, knjiga je tek prošle godine prevedena sa slovenskog na hrvatski jezik. U svom posuškom izlaganju autor je otkrio uznemirujuće detalje. Tako je, naime, 90 posto ubijenih ubačeno u jamu ili su zazidani u tunele rudnika dok su još bili živi, pa su umirali uglavnom od gušenja, dok ih je tek oko 10 posto preminulo od vatrenog oružja. Da bi sakrili svoj zločin, dijelove rudnika u kojima su ostavili pobijene, komunistički egzekutori su odijelili od ostalih tunela s nekoliko pregradnih zidova. Da bi sakrili svoj zločin utrošili su preko 400 kubika raznog materijala, otkrio je Leljak. Prema dostupnim podacima, žrtve su dovođene na stratište u vremenu od 25. svibnja do 6. lipnja 1945. godine.
Posebno je bilo potresno pismo koje je pročitano na sinoćnjem predstavljanju. Naime, Leljak je kazao da ga je upravo to pismo koje je pronađeno kod jedne trudne žene, a upućeno njezinom nerođenom djetetu potaknulo na daljnja istraživanja.

Zdravko Vladanović, glavni tajnik Hrvatskog nacionalnog etičkog sudišta odmah se na početku svog obraćanja zahvali na izuzetno dobrom prijamu i odzivu na predstavljanju u Hercegovini.

opcina-posusje.com

OGLASI

Loading