Select Page

U Posušju proslavljen blagdan sv. Ilije

U Posušju proslavljen blagdan sv. Ilije

Danas, 20. srpnja, slavi se blagdan svetog Ilije – zaštitnika od vatre i groma, ujedno i zaštitnika Bosne i Hercegovine.

Sveti Ilija starozavjetni je prorok zvan i Gromovnik. Ilija na hebrejskom (Elijjahu) znači moj Bog je Jahve i to predstavlja životni program toga neobičnog proroka.

Sveti Ilija se štuje u Posušju. Tradicionalna olimpijada starih športova “Ilijino brdo 2023.” održava se 29. put na Ilijinom brdu, danas na blagdan svetoga Ilije, a u sklopu manifestacije “Posuško lito”. Program je započeo svetom misom u 11 sati, a potom se nastavio na Rastovačkom polju sa sportskim dijelom programa kroz natjecanje u starim športskim disciplinama.

Svetkovina sv. Ilije proslavljena je i u Masnoj Luci, njihovog nebeskog zaštitnika, proslavili su svečanom svetom misom u 12 sati.

Misu je predvodio i na njoj nadahnuto propovijedao fra Andrija Majić iz samostana s Humca. U koncelebraciji su bili fra Dane Karačić, fra Dražan Boras, fra Petar Krasić, don Ivan Čapalija i fra Josip Vlašić. Gotovo sat vremena prije mise vjernici su pristupali svetoj ispovijedi, dok je fra Mate Logara ispovijedao i za vrijeme mise. Svečanosti i ljepoti mise doprinijela je Drina Dodig svojim sviranjem i pjevanjem. Nakon mise zajedništvo je nastavljeno u crkvenom dvorištu.

OGLASI

Loading