Select Page

POVEĆAVAJU SE PLAĆE VOJNICIMA I DOČASNICIMA ORUŽANIH SNAGA BIH

POVEĆAVAJU SE PLAĆE VOJNICIMA I DOČASNICIMA ORUŽANIH SNAGA BIH

Izaslanici Doma naroda Parlamenta BiH podržali su na današnjoj sjednici u Sarajevu izmjene Zakona o plaćama i naknadama kojima će se osigurati povećanje plaće vojnicima i dočasnicima Oružanih snaga BiH s najnižim koeficijentom za obračun plaće.

Vojne osobe u kategoriji vojnika i dočasnika imaju najniži koeficijent za obračun plaće, a u ukupnoj vojnoj strukturi profesionalnih vojnih osoba čine 80 posto ljudstva, te bi se izmjenama trebao poboljšati njihov materijalni status i zaustavili negativni trendovi da oni napuštaju Oružane snage BiH.

Razmatrajući odnos profesionalnih vojnih osoba prema ostalim kategorijama koje su obuhvaćene Zakonom o plaćama i naknadama u institucijama BiH utvrđen je značajan nesrazmjer u visini koeficijenata za obračun plaće ostalih zaposlenih u odnosu na profesionalne vojne osobe.

Raspon kretanja koeficijenata prema dosadašnjem zakonu je od početnog koeficijenta 1,12 za čin vojnika do koeficijenta 2,96 za najviši časnički čin brigadira. Za policijske službenike taj raspon, prema posljednjim izmjenama Zakona o plaćama i naknadama, je od 1,29 za čin policajca do 3,55 za čin glavnog inspektora.

Za državne službenike od mjesta stručni suradnik, koji ima koeficijent od 2,10 do 2,37 (rang potporučnika kao početni časnički čin ima koeficijent 1,90), do mjesta šefa odjela koji ima koeficijent u rasponu od 3,25 do 4,25 (rang brigadira koji ima 2,96).

Uzimajući u obzir da su u policiji i državnoj službi u istom rangu s vojnicima, dočasnicima i časnicima, te da obavljaju iste ili slične poslove, u postojećem zakonu očit je disparitet u koeficijentima vojnika u odnosu na policajce i državne službenike, a na štetu profesionalnih vojnih osoba, navodi se u obrazloženju.

Izmjenom Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, kojom se određuju novi koeficijenti za vojnike i dočasnike, djelomično bi se poboljšao materijalni status najugroženijih kategorija u Oružanim snagama BiH.

Vrisak.info

OGLASI

Loading