Select Page

U Posušju svečano proslavljena 25. obljetnica osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB

U Posušju svečano proslavljena 25. obljetnica osnutka Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB

Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB svečanim programom obilježila je danas u Posušju svoju 25.obljetnicu osnutka. Program je započeo polaganjem vijenaca kod spomenika Ludvigu Pavloviću u Studenim Vrilima, nakon čega je u župnoj crkvi u Posušju služena Sveta misa za sve poginule, nestale, umrle i žive branitelje. Nešto iza 12 sati glavnim gradskim ulicama od župne crkve u Posušju do Trga hrvatskih branitelja uslijedio je svečani mimohod sa zastavama do spomen obilježja hrvatskim braniteljima gdje su sudionici današnje svečanosti polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća odali počast braniteljima koji su dali svoj život za našu slobodu. Vijence su između ostalih položili predstavnici Hrvatskoga narodnog sabora BiH, hrvatske komponente Oružanih snaga BiH, Županije Zapadnohercegovačke, načelnik općine Posušje Branko Bago te udruge proistekle iz Domovinskog rata.

U kinodvorani u Posušju održana je svečana akademija koja je započela intoniranjem himne hrvatskog naroda i minutom šutnje. Nakon uvodnih pozdrava nazočnim uzvanicima prigodnim riječima prvo se obratio načelnik općine Posušje Branko Bago. Osvrćući se na Domovinski rat načelnik Bago je kazao:„Obrambeni, ali posebno teški Domovinski rat i branitelji su bili temelj i putokaz u kojem je smjeru hrvatski narod u BiH išao devedesetih godina i kojem smjeru će nastaviti ići sve do toga dana kada ćemo konačno doći do apsolutne potpune slobode i ravnopravnosti kao konstitutivan narod u BiH.“

Predsjednik Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB Nikica Tomić govorio je o ulozi udruge pri zaštiti digniteta Domovinskog rata, skrbi za hrvatske branitelje, posebno kroz sudjelovanje u donošenju zakonskih rješenja.

General bojnik Ilija Nakić s ponosom se prisjetio ratnog puta hrvatskih branitelja, ali i puka koji je goloruk prkosio tenkovskim kolonama. Također je kazao kako su se Hrvati borili za BiH jednakopravnih, konstitutivnih naroda.

Na kraju svečane akademije je uslijedilo obraćanje predsjednika HNS-a dr. Dragana Čovića. Osvrnuo se na Hrvatsku zajednicu Herceg Bosnu, odnosno Hrvatsku Republiku Herceg Bosnu koja se do kraja ugradila u sadašnje tkivo nesavršeno uređene BiH. „Ja sam siguran da je HZHB i HRHB učinila ono što nitko drugi u BiH nije učinio. Dala je puni doprinos da i Republika Hrvatska osigura svoju neovisnost, svoju slobodu na povijesnim granicama, ili unutar povijesnih granica RH, a s druge strane očuvali smo ono što se moglo u realnim uvjetima očuvati u BiH kada je u pitanju hrvatski narod, pa ako hoćete i samu BiH“, kazao je Čović. Govoreći o aktualnoj političkoj situaciji Čović je naveo: „Nikad nećemo dopustiti da konstitutivnost nestane kao nadkrovljujuća ustavno-pravna kategorija, niti ćemo dopustiti da omogućavamo izmjene bilo kojih akata, a da ne ugradimo u njih do kraja jednakopravnost i legitimnost u predstavljanju. Ta legitimnost nije zaživjela do kraja. Kao što su nesavršeni zakoni o braniteljima, nesavršen je i izborni zakon. Tamo nema legitimnosti pa nam se može događati da na nekoj razini izbora brojniji vam bira. Tako bi bilo u unitarnoj državi na svakoj razini, kada bi ona zaživjela kao takva“.

Obilježavanju obljetnice prisustvovala su brojna izaslanstva iz Republike Hrvatske i BiH te predstavnici brojnih braniteljskih udruga. Predsjednik središnjice Udruge Nikica Tomić je kazao u izjavi za naš Radio kako se danas u Posušju osjećao kao domaćin. „Cijeli program je protekao jako lijepo. Dojmovi su pozitivni. Poruka je i dalje vezana uz poziv na zajedništvo u borbi za prava branitelja. Mi ćemo se i dalje boriti za sva naša prava. Ne samo prava branitelja, nego i prava hrvatskoga naroda. Mi smo u ovu državu uložili trud, znoj i krv. Naša borba mora biti ustrajna. Mi moramo biti zajedno i samo zajedno ćemo sigurno doći do cilja. Podjele ne dolaze u obzir. Onda smo razjedinjeni. Nije ovo jednoumlje, ali moramo biti složni u onim principima što nam je okosnica svega, biti jedinstveni “, kazao je Tomić i sam ističući princip jednakopravnosti.

Ministar branitelja ŽZH Mladen Begić je u izjavi za naš Radio kazao kako je za njega velika čast što se ova obljetnica obilježava u Posušju gdje je i sam dočekao rat. „Danas se sjećamo tih dana osnivanja hrvatskih dobrovoljačkih postrojbi. Kad je u pitanju veteran, dragovoljac prema tim ljudima imam posebno poštovanje. Veterani nisu čekali državu da se snađe i kaže idemo se organizirati, idemo se brati, već su se kroz dobrovoljnost i vodstvo Hrvatske demokratske zajednice u to vrijeme organizirali. Nisu mislili o vlastitim interesima. Neki su dali svoj život, neki su danas invalidi, na nekima su ostali ožiljci na duši, jer teška su to vremena bila. Kako u to vrijeme tako i danas ja u ovim ljudima vidim spremnost da brane sve hrvatsko i poziciju hrvatskog naroda u BiH i na tome im veliko hvala“, kazao je ministar Begić.

Osnivanje Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a Herceg Bosne krenulo je upravo iz Posušja 1994. godine. Tri godine ranije, 18.rujna 1991. u Studenim Vrima je pronađeno beživotno tijelo istaknutog domoljuba, člana Hrvatskog revolucionarnog bratstva i Akcije Feniks 72. Ludviga Pavlovića Lutka. Jutros u 9:30 izaslanstvo je položilo vijenac i zapalilo svijeće ispred spomenika Feniksovcima na Trgu Ivana Pavla II. u Posušju. Dvadeset osma godišnjica pogibije Ludviga Pavlovića Lutka, prve žrtve velikosrpske agresije na prostorima BiH, danas je obilježena u Ludvigovom rodnom mjestu Vitini.

Program obilježavanja 25. obljetnice Udruge dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO-a HB u Posušju odvijao uz pokroviteljstvo HNS-a BiH, supokroviteljstvo Općine Posušje i Ministarstva hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata ŽZH. Organizator programa je Udruga dragovoljaca i veterana Domovinskog rata HVO HB, a suorganizator Hrvatski dokumentacijski centar Domovinskog rata u BiH

OGLASI

Loading