Select Page

Izložbom “Cvijet u kamenu” otvoreni VIII. Posuški kamendani

Izložbom “Cvijet u kamenu” otvoreni VIII. Posuški kamendani

U Posušju su u tijeku VIII. POSUŠKI KAMENDANI u sklopu kojih je otvorena izložba likovnih uradaka s motivima endemskih cvjetova oslikanih na kamenu. Autor izložbe pod nazivom Cvijet u kamenu je Srećko Slišković, umjetnik koji u Posuškim kamendanima sudjeluje od samih njihovih početaka.

Slišković je od samog početka uz Posuške kamendane

Izlošci su postavljeni u gradskom parku, a u svom osvrtu na ove likovne uratke domišljato ocrtane na kamenu Sliškovićev sugrađanin, umjetnik Grgo Mikulić je rekao kako je sam Bog tako htio, pa je prostor u središtu Posušja sačuvan i pretvoren u divan park koji Posušanima, i ne samo Posušanima, nudi prostor za pokazati kreativnost ljudi različitih profila i sklonosti.

Jedan od uradaka izložbe “Cvijet u kamenu”

„Jednom je to koncertna dvorana na otvorenom, drugi put je to pozornica za različita dramska uprizorenja, a evo večeras je galerija na otvorenom za oslikane skulpture u kombinaciji autora kipara prirode i slikara Srećka Sliškovića. Život je češće prihvaćanje ponuđenog nego mogućnost izbora, no umjetnost i jeste izvući maksimum iz minimalnih uvjeta“, kazao je Grgo. Bit će zanimljivo prošetati gradskim parkom i prepoznavati oslikane cvjetove među kojima su: majčina dušica, runolist, sunovrat, planinski zvjezdan, divlja ruža, sikavica, jaglac, pušnica, dinarski encijan, vrisić i dr. „Kontrasti kamena i zelenila, škrtosti erodiranoga tla i biljaka u cvijetu, kontrasti su težine i radosti života, Hercegovine i Hercegovaca“, kaže Grgo ističući kako su ovom izložbom Kamendani podignuti na višu razinu.

Izložba se održava u prekrasnom gradskom parku u Posušju

Riječ je o oslikanom prirodnom kamenu s motivima endemičnih biljaka iz Parka prirode Blidinje. O nastanku radova Slišković kaže:„Kao zaljubljenik Parka prirode Blidinje pratio sam svako godišnje doba u njemu i kako se ta priroda mijenja. Pretio sam i predstavljanje knjige dr. Šilića Endemične i rijetke biljke PP Blidinje, pa sam dobio ideju da u kamen utkam te biljke“, kazao je Srećko. Podsjeća kako je već ranije, 2004. imao izložbu u Kosači u Mostaru s cvjetnim motivima u kamenim pločama.

Izložbu je otvorio predsjednik OV-a Ivan Lončar

Izložbu je otvorio predsjednik Općinskog vijeća općine Posušje Ivan Lončar. Govoreći o ciljevima ovoga programa gospodin Lončar je za naš radio kazao:“Temeljni cilj je očuvanje uspomene na naš kamen, jer su motivi vezani uz posuški kamen nama jako bitni, a naravno i očuvati tradiciju i prenijeti ju mlađim naraštajima“.

Veliki odaziv na likovnu koloniju

Još danas, 30.7.2019. na Trgu hrvatskih branitelja održava se likovna kolonija pod nazivom Posuški kamen u organizaciji Likovne kolonije Brijeg, čiji je voditelj Srećko Slišković.

radioposuje.ba

OGLASI

Lager traži 100 radnika

Tvrtka LAGER D.O.O. Posušje sa sjedištem u Posušju, Vukovarska 47, zbog povećanog obujma...

Loading