Select Page

U Širokom Brijegu obilježava se 30. obljetnica rada i djelovanja Franjevačke galerije i muzeja

U Širokom Brijegu obilježava se 30. obljetnica rada i djelovanja Franjevačke galerije i muzeja
Franjevački muzej i galerija u Širokom Brijegu obilježavaju 30 godina postojanja i djelovanja, a također održan je i spomen susret u čast fra Jozi Pejiću.

Bogat fundus predstavlja se svim posjetiteljima kroz raznovrstan cjelodnevni program obilježavanja u dvorištu galerije.

Tijekom ovog događaja, među ostalim, upriličeno je i otvorenje izložbe portreta fra Joze Pejića, kao i razgledanje preinačenog postava Samostanske riznice.

Dobrodošlicu svima zaželio je ravnatelj Franjevačke galerije i muzeja, gvardijan fra Ivan Marić, a ukratko o samoj Franjevačkoj galeriji nešto više rekao je Josip Mijić.

S obzirom na cijelu epidemiološku situaciju teško je bilo što unaprijed, međutim za sada imamo planiran Međunarodni dan muzeja koji je prebačen iz svibnja za deveti ili deseti mjesec. Pa ćemo se nastojati pripremiti za obilježavanje Međunarodnog muzeja, rekao je Mijić novinarima oko budućih aktivnosti.

Postojao je muzej u sklopu Klasične franjevačke gimnaazije na Širokom Brijegu, a nažalost uništen je potkraj Drugog svjetskog rata. A ono što je prvo samostan organizirao je samostanska riznica, ostaci crkvenih bogoštovonih predmeta i ostalo što je ostalo od muzeja i mislim da je to onaj najvrijedniji dio Franjevačkog muzeja i galerije.

Također iznenađuje galerija svojim brojem i aktivnošću. Ipak tko god ima novac, može nabaviti veliku zbirku i može se pokrenuti ustanova slične vrste, međutim ovo je samoniklo, tako bismo mogli reći. Većina umjetnina došla je iz čistog prijateljstva i povjerenja prema Crkvi, a tako i prema habitu, odnosno franjevcima kao takvima. A ovdje se stvorila i ideja o osnivanju Akademije likovnih umjetnosti i dakako svaka izložba donosi neku novu umjetninu. Posebno me veseli što su mladi ljudi, kad su čuli da ćemo obilježiti spomen na pokojnoga fra Jozu Pejića, njih je 30ak u razmaku od mjeseca dana napravilo isto toliko njegovih portreta. Galerija je nicala iz života i prema mogućnostima u kojima se živjelo, a ljudi to prepoznaju i zato vidim tu vrijednost u živim ljudima i svima onima koji su podupirali programe i nastajanja, a posebno vrijedi istaknuti da je ljudima drago što je galerija mogla opstati u naše vrijeme, kazao je fra Vendelin Karačić.

Voditeljica programa bila je Željka Šaravanja, a glazbeni gost Lucija Zovko.

Ravnatelj muzeja i galerija fra Ivan Marić  je ranije u razgovoru za portal Jabuka.tv istaknuo kako pored više važnijih datuma za ovaj kraj i 25. srpnja kao dan osnutka Franjevačkog muzeja i galerije.

Od utemeljenja samog samostana na Širokom Brijegu fratri dolaze s umjetninama. Vraćaju se sa europskih učilišta donoseći tragove svjetske umjetnosti u naš grad. Osnutkom naše klasične gimnazije osnovan je muzej koji je bilježio razvoj ovoga kraja, skupljao važne dokumente i umjetnine prikazivao javnosti kao jedan civilizacijski napredak ovoga kraja, kazao je fra Ivan Marić posebno ističući promoviranje hrvatskih akademskih umjetnika i formiranje širokobriješke umjetnice Sofije Naletilić – Penavuše.

Itekako je važna za naš grad i zapadnu Hercegovinu, dodao je fra Ivan.

Osim obilježavanja 30. godina rada i djelovanja Franjevačke galerije i muzeja, treba istaknuti kako se ovih dana obilježila i 174. obljetnica dolaska franjevaca na Široki Brijeg, a tim povodom na ulazu u samostan postavljena je nova ploča s natipsom:

Točno iznad vrata i dalje stoji stara oskrnavljena ploča koju su partizanske postrojbe uništile prilikom napada na Široki Brijeg u veljači 1945. godine.

(www.jabuka.tv)

OGLASI

Loading